Phat khaprao nuea, tajski wołowy stir fry z tajską bazylią

Phat khaprao to jedna z najbardziej popularnych tajskich potraw. Przygotowuje się ją w kilku wersjach, bowiem można użyć kilku rodzajów mięsa takich jak kurczak, krewetki, wieprzowina czy wołowina, którą użyłem w swojej wersji dlatego tak na końcu nazwy dania występuje jeszcze słowo „nuea”. To szybka w przygotowaniu potrawa w stylu stir fry w którym oprócz mięsa występują oczywiście ostre papryczki, szalotka, czosnek, sos ostrygowy, rybny i sojowy, a także kluczowy składnik czyli tajska bazylia. Zazwyczaj podaje się je z porcją ryżu i smażonym jajkiem.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 400g mielonej wołowiny
  • łyżka oleju
  • 6-8 papryczek chilli
  • szalotka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki wody
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżeczka cukru
  • pęczek tajskiej bazylii
  • opcjonalnie szczypta soli

Dodatkowo:

  • sok z limonki do skropienia dania
  • porcja ugotowanego ryżu dla każdej osoby
  • jajko dla każdej osoby

Phat khaprao nuea, przygotowanie:

Umyj papryczki chilli, przekrój je na pół i wytnij ich gniazda nasienne, a następnie drobno je posiekaj. Przygotuj też czosnek i szalotkę. Obierz je i posiekaj drobno. Przygotuj sos mieszając ze sobą wodę, cukier oraz sosy: sojowy, ostrygowy i rybny. W woku lub dużej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć na niego posiekany czosnek, szalotkę oraz chilli i smaż je do zeszklenia czosnku i szalotki. Wówczas dodaj mieloną wołowinę i kontynuuj smażenie przez 2-3 minuty mieszając całość tak by mięso się „nie zbryliło”. Kiedy mięso się podsmaży dodaj sos i kontynuuj smażenie jeszcze przez minutę lub dwie. Wówczas zdejmij wok z ognia i dodaj porwaną w dłoniach tajską bazylię. Wymieszaj całość i jeśli to potrzebne dopraw ewentualnie szczyptą soli. Gotowe phat khaprao nuea podawaj z ugotowanym ryżem i jajkiem sadzonym. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się phat khaprao nuea to sprawdź także inne moje wpisy z przepisami kuchni tajskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »