Piadina z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą

Fast food to niekoniecznie musi być junk food. Trudno bowiem tak nazwać przysmak, którym zajadać można się w północnych Włoszech, w regionie Emilia Romania. Będąc w malowniczej Parmie i okolicach naprawdę warto spróbować Piadin, które sprzedawane są w licznych piadinerach,a więc małych budkach serwujących ten przysmak. Wielką przyjemnością jest zajadanie się piadiną patrząc na Pallazzo della Pilota czy romańską katedrę na Piazza Duomo. Jeśli jednak nie planujecie w najbliższym czasie wybrać się do Parmy to śmiało możecie przygotować piadinę w domu. Wówczas zapraszam po przepis w głąb wpisu.

Składniki: (na cztery placki o średnicy około 25cm)

Piadina:

  • 500g mąki pszennej tipo 00
  • 175ml wody
  • łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6-7 łyżek stołowych oliwy

Dodatki:

  • 100g rukoli
  • 100g prosciutto di parma
  • 250g mozzarelli

Piadina przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj pozostałe składniki do ciasta na piadinę i dokładnie wymieszaj. Jeśli wszystkie składniki na ciasto są w misce wymieszaj je i wyrabiaj przez około 10 minut przez do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gdy osiągniesz ten efekt stwórz z niego kulę, przykryj ściereczką i pozostaw ciasto do wypoczęcia na pół godziny. Po tym czasie podziel je na mniejsze części. Następnie rozwałkuj je na cienki, okrągły placek. Rozgrzej suchą patelnię. Umieść na niej placek i smaż na sporej mocy palnika przez około minuty do półtorej minuty z każdej strony. Usmażoną piadine zdejmij z patelni. Na połowie wyłóż dodatki układając nieco rukoli, szynki parmeńskiej i mozzarelli. Przyłóż drugą połową piadiny. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się piadina sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni włoskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »