Piccage to tradycyjny makaron o kształcie szerokich wstęg pochodzący z Ligurii. Przypomina nieco rzymskie fettucce. Niekiedy do ciasta dodaje się nieco ziół takich jak majeranek czy ogórecznik, a także liście botwiny dzięki czemu przybiera zielony kolor. Jest nieco lżejszy i bardziej miękki od typowego jajecznego makaronu, ponieważ dodaje się do niego nieco wody. Zazwyczaj podaje się go z emblematycznym dodatkiem dla tych stron, a więc pesto genovese. Nie inaczej było i tym razem.
Składniki: (na około 4 porcje)
Makaron:
- 400g mąki typu 00
- 2 żółtka
- 150ml wody
- łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 200g pesto genovese (na przykład z mojego przepisu)
- opcjonalnie nieco tartego pecorino lub parmezanu
Piccage al pesto, przygotowanie:
Przygotowanie makaronu:
Mąkę przesiej i usyp z niej kopczyk z dziurką na wierzchu. Wbij do niego żółtka oddzielone od białek oraz wodę i dodaj łyżeczkę soli. Zacznij mieszać całość dokładnie i wyrób ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Odstaw je na około godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy lub blasze na cienki płat i odstaw je na pół godziny. Następnie oprósz je z wierzchu mąką i zwiń w kierunku dłuższego boku. Powstały rulon krój ostrym nożem lub radełkiem na szerokość 2-3cm.
Gotowanie i podawanie z pesto:
Rozwiń wstęgi i umieść je we wrzącej osolonej wodzie. Gotuj je do poziomu al dente przez około 7-8 minut. Odcedź je pozostawiając sobie około chochlę wody po makaronie. Dodaj pesto genovese i wymieszaj całość dokładnie by pesto okleiło cały makaron. Podziel na porcje i podawaj w głębokich talerzach posypując opcjonalnie danie porcją tartego sera. Smacznego!