Pieczony maślany kalafior z sałatką z Jarmużu

Dziś banalny wręcz przepis na jedno z moich ulubionych warzyw czyli na kalafior. Uwielbiam go na przeróżne sposoby. Od powszechnie znanego i być może dla wielu (lecz nie dla mnie) koszmarnego kalafiora w z bułką tartą na maśle czy też kalafiora smażonego w jajku, po zupy, sałatki, steki i inne kalafiorowa wymysły. Ja tym razem zdecydowałem się na maślanego kalafiora pieczonego w całości podanego z chrupiącą sałatką z jarmużu i orzechów włoskich.

Składniki:

Na pieczony kalafior:

  • cały kalafior
  • trzy łyżki masła w temperaturze pokojowej
  • łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Na sałatkę:

  • 250g jarmużu
  • 100g orzechów włoskich
  • łyżka oliwy lub oleju lnianego
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umyj kalafior i odetnij wystające liście. Połóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj go masłem wymieszanym z solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (jak wspominałem 180 stopni) i piecz go około godzinę z grzaniem góra-dół. W trakcie pieczenia masło będzie się wytapiać, więc kilkukrotnie podlewaj kalafiora stopionym tłuszczem.

W międzyczasie opłukaj jarmuż zimną wodą i jeśli liście są duże porwij je na mniejsze części. Przełóż do miski. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Następnie pokrój orzechy włoskie i razem z czosnkiem przez około minutę praż je na suchej patelni. Gotowe przełóż do miski z jarmużem i wymieszaj całość z dodatkiem oliwy lub oleju lnianego.

Gotowy, upieczony, miękki kalafior podziel na porcje i wyłóż na nie sałatkę z jarmużu lub po prostu zagryzaj nią kęsy kalafiora. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »