Dziś pierogi z kapustą i grzybami czyli klasyk, który w dużej mierze kojarzy się z wigilijna kolacją, gdzie w większości domów są one jedną z tradycyjnych dwunastu potraw. Dla mnie jednak to po prostu danie, które lubię i przyrządzam kilka razy w roku, gdy mam na nie ochotę. Tak było i tym razem chociaż duży wpływ miało na to przeglądanie szafki z przetworami, gdzie znalazłem kilka słoików suszonych grzybów niż pierwotnie się spodziewałem. Nie myślcie jednak, że jakoś nad tym ubolewam, bo wręcz przeciwnie bardzo mnie to zadowoliło, gdyż uwielbiam grzyby w zasadzie każdej postaci. Przygotowałem, więc kapuścianio-grzybowy farsz, zajadałem rękawy do przygotowania i ciasta i lepienia pierogów i oto one.

Składniki (na około 50 pierogów):

Farsz:

  • 750g kiszonej kapusty
  • 3 duże garście suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • czarny pieprz

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej typ450
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka roztopionego masła
  • Szklanką gorącej wody

Farsz: Grzyby kilkukrotnie przepłukaj zimną wodą by dokładnie wymyć je z pozostałości piasku. Po dokładnym wypłukaniu zalej je zimna wodą tak by przykryć je w całości i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na noc by je namoczyć. Po upływie kilku godzin lub następnego dnia ugotuj grzyby w wodzie, która służyła do ich namoczenia. Gotuj je przez około 60 minut w międzyczasie kilkukrotnie zdejmując pianę z powierzchni płynu. W międzyczasie odciśnij kapustę z nadmiaru soku i przełóż ją do garnka. Zalej ja wodą tak by przykryć ją w całości i gotuj przez około godzinę aż zmięknie. Po ugotowaniu grzybów odcedź je od wywaru przez sito. Na wywarze możesz przygotować pyszna zupę grzybową. Grzyby po odcedzeniu pokrój na drobne, lecz widoczne kawałki. Kapustę po ugotowaniu odsącz z płynu, odciśnij i posiekaj drobno. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz się rozgrzeje zeszklij posiekaną cebulę. Jeśli stanie się szklista dodaj grzyby i przesmaż je z cebulą przez minutę. Następnie dodaj kapustę, wymieszaj całość i przesmaż razem jeszcze przez 2-3 minuty w międzyczasie doprawiając go solą i pieprzem. Pozostaw go do wystygnięcia.

Ciasto: Roztop masło na patelni. Przesiej mąkę przez sitko do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj roztopione masło, sól i szklankę gorącej wody. Po wymieszaniu dodaj je do mąki. Mieszaj wszystko w misce do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Wtedy przełóż je na stolnicę i dalej wyrabiaj przez około 15 minut. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Gdy osiągniesz ten efekt podziel je na kilka mniejszych części. Jedną z nich pozostaw na stolnicy. Pozostałe przełóż do naczynia i trzymaj pod przykryciem.

Oprósz stolnicę mąką. Rozwałkuj na niej ciasto na cienki płat. Za pomocą szklanki lub kubka (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pierogi) wytnij kółka. Weź kółko do ręki i ułóż je na dłoni układając jej palce tak by po środku utworzyć dołek. Za pomocą łyżeczki nałóż farsz na ciasto. Wklep go w ciasto. Sklej brzegi ciasta. Musisz zrobić to bardzo dokładnie by pierogi nie rozkleiły się podczas gotowania. Z dwóch stron oprósz pieroga mąką. Powtarzaj do skończenia składników.

Gotuj je w dużym garnku, w osolonej wodzie. Do garnka wrzuć około 10 pierogów. Chwilę po wrzuceniu pomieszaj delikatnie drewnianą łyżką po spodzie i brzegu garnka tak by nie przykleiły się do garnka. Gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez około minutę. Wyjmij z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz z wody i przełóż na talerz. Podawaj z podsmażoną cebulą, śmietaną, masłem lub czym tylko lubisz. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »