Dziś jedna z moich ulubionych wersji pierogów, a więc te ze szpinakiem. Zwłaszcza wtedy, gdy na działce obrodzi pełno, pierwszego wiosennych liści tego zielonego cudu. Oczywiście obowiązkowo z czosnkiem, cebulą i odrobiną gałki muszkatołowej tak by nadać nadzieniu jak najwięcej smaku. Jeśli masz zatem ochotę na pyszne pierogi ze szpinakiem to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na pierogi ze szpinakiem: (na około 50 pierogów):

Farsz:

  • 500g świeżego szpinaku
  • 500g twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej typ450
  • Łyżeczka soli
  • Łyżka roztopionego masła
  • Szklanką gorącej wody

Pierogi ze szpinakiem przygotowanie:

Przygotowanie nadzienia:

Opłukaj szpinak, a następnie go osusz. Obierz czosnek oraz cebulę i posiekaj je drobno. Na patelni roztop masło. Gdy stanie się płynne wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili także czosnek. Zeszklij je. Wówczas dodaj szpinak i smaż go przez kilka minut aż płyn puszczony przez niego odparuje. Gdy to się stanie zdejmij patelnię z palnika. Gdy nieco przestygnie dodaj do niego jajko, twaróg i przyprawy.

Przygotowanie ciasta:

Roztop masło na patelni. Przesiej mąkę przez sitko do dużej miski. W osobnym naczyniu wymieszaj roztopione masło, sól i szklankę gorącej wody. Po wymieszaniu dodaj je do mąki. Mieszaj wszystko w misce do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Wtedy przełóż je na stolnicę i dalej wyrabiaj przez około 15 minut. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Gdy osiągniesz ten efekt podziel je na kilka mniejszych części. Jedną z nich pozostaw na stolnicy. Pozostałe przełóż do naczynia i trzymaj pod przykryciem.

Pierogi ze szpinakiem, lepienie i gotowanie:

Oprósz stolnicę mąką. Następnie rozwałkuj na niej ciasto na cienki płat. Za pomocą szklanki lub kubka (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć pierogi) wytnij kółka. Weź kółko do ręki i ułóż je na dłoni układając jej palce tak by po środku utworzyć dołek. Następnie za pomocą łyżeczki nałóż farsz na ciasto. Wklep go w ciasto. Sklej brzegi ciasta. Musisz zrobić to bardzo dokładnie by pierogi nie rozkleiły się podczas gotowania. Z dwóch stron oprósz pieroga mąką. Powtarzaj do skończenia składników.

Gotuj je w dużym garnku, w osolonej wodzie. Do garnka wrzuć około 10 pierogów. Chwilę po wrzuceniu pomieszaj delikatnie drewnianą łyżką po spodzie i brzegu garnka tak by nie przykleiły się do garnka. Gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez około minutę. Wyjmij z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz z wody i przełóż na talerz. Podawaj z podsmażoną cebulą, śmietaną, masłem lub czym tylko lubisz. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się pierogi ze szpinakiem sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania mączne!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »