Pierożki gyoza/jiaozi z wieprzowiną i kapustą pekińską

Dziś zapraszam na pierożki gyoza zwane też w Chinach jako jiaozi. Mam nadzieję, że podobnie jak ja nigdy nie odmawiacie pierogów, niezależnie od tego w jakiej są postaci. Tym razem jednak jak już wspomniałem na początku będzie to wersja azjatycka. Postanowiłem przygotować podstawową, najbardziej znaną wersję gyoza z mieloną wieprzowiną i kapustą pekińską, ale z pewnością w przyszłości pojawi się tu także kilka innych wariantów smakowych. Moim zdaniem najlepsze są te chrupiące podsmażone z jednej strony, a następnie ugotowane na parze, ale jeśli nie chcesz ich smażyć po prostu je ugotuj. Tak czy tak, gwarantuję, że wyjdą wyborne.

Składniki na pierożki gyoza: (na około 50-60 pierogów)

Ciasto:

  • 400g mąki
  • szklanka wody
  • łyżeczka oleju sezamowego lub roślinnego
  • mąka ziemniaczana do podsypywania blatu lub stolnicy

Nadzienie:

  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 300g drobno posiekanej kapusty pekińskiej
  • drobno posiekany szczypiorek z kilku cebul dymek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu.
  • łyżka startego korzenia imbiru
  • 120ml dashi (na przykład z mojego przepisu)
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sake
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Sos do maczania:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu syczuańskiego
  • łyżeczka suszonych płatków chilli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • olej sezamowy

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta na pierożki gyoza:

Mąkę przesiej do miski. Ciepłą wodę wymieszaj z solą i powoli wlewaj do miski z mąką. Dodaj łyżkę oleju. Następnie wymieszaj wszystkie zawarte w misce składniki i zacznij wyrabiać ciasto. Kontynuuj do czasu uzyskania, gładkiego jednolitego ciasta. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę wody. Jeśli uzyskasz dobre ciasto wstaw je do lodówki na około pół godziny.

Przygotowanie nadzienia na pierożki gyoza:

Cienko poszatkowaną kapustę pekińską wymieszaj z solą i odstaw ją na około kwadrans. Po tym czasie odciśnij z niej płyn. Dodaj do niej mieloną wieprzowinę oraz pozostałe składniki. Wówczas mieszaj farsz przez 3-4 minuty, tak by dokładnie się połączył. Odstaw go na godzinę do lodówki.

Przygotowanie sosu do maczania:

Wszystkie składniki sosu umieść w miseczce i dokładnie je wymieszaj.

Lepienie i smażenie lub gotowanie:

Po tym czasie podziel je na kilka mniejszych kulek tak by łatwiej było Ci z nimi pracować. Wielkość nowych części oczywiście zależy od rozmiaru stolnicy czy blatu na którym pracujesz. Blat lub stolnicę podsyp mąką ziemniaczaną. Wyłóż porcję ciasta, a następnie cienko je rozwałkuj. Za pomocą szklanki wytnij z niego kółka. Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu. Następnie krawędzie ciasta delikatnie posmaruj wodą i złóż je na pół, lecz nie do końca. Za pomocą kciuka i palca wskazującego zacznij je sklejać robiąc zakładki tworzące pofałdowania na grzbietach pierożków, mniej więcej po 4 na jednego pieroga. Powtarzaj do skończenia ciasta i nadzienia.

Ulepione pierożki gyoza najlepiej jest usmażyć na patelni. W tym celu rozgrzej na niej łyżkę oleju. Gdy nabierze temperaturę wyłóż na niego porcję pierogów. Smaż je mniej więcej 3 minuty z jednej strony tak by były z niej złocisto-brązowe. Wówczas na patelnię wlej mniej więcej ćwierć szklanki wody i momentalnie je przykryj, bo będzie dość mocno strzelać. W ten sposób poza smażeniem ugotują się na parze. Gdy woda odparuje wlej na patelnię łyżkę oleju sezamowego i potrząsaj patelnią tak by dostał się on pod pierożki gyoza. Podsmażaj je do momentu aż staną się chrupiące od spodu. Gotowe przełóż na talerz i podawaj z przygotowanym sosem.

Jeśli nie chcesz smażyć pierożków gyoza możesz je także ugotować na parze w parowniku bambusowym lub innym naczyniu przeznaczonym do gotowania na parze. W tym celu wstaw parownik bambusowy wyłożony od środka papierem do pieczenia w naczynie wypełnione wodą i zacznij podgrzewać wodę. Gdy zacznie wrzeć włóż porcję pierogów i gotuj je przez 7-8 minut.

Jeśli spodobał Ci się przepis na pierożki gyoza sprawdź inne moje wpisy na dania pochodzące z Azji!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »