Stir fry z fasolką szparagową i mieloną wieprzowiną

Jeśli podobnie jak ja lubicie fasolkę i w sezonie na nią często przyrządzacie z nią przeróżne dania to warto zrobić stir fry z fasolką szparagową i mieloną wieprzowiną. To pyszne azjatyckie danie jest szybkie w przygotowaniu i na pewno przypadnie do gustu wielu osób, zwłaszcza tym, którzy lubią wschodnie smaki.

Składniki: (około 3 porcje)

  • 600g fasolki szparagowej
  • 20ml oleju
  • 300g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • szalotka
  • kilka cm korzenia imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 100ml wody
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sezam do posypania

Stir fry z fasolką szparagową, przygotowanie:

Odetnij końcówki fasoli. Opłukaj ją i pozostaw na chwilę do ocieknięcia. W międzyczasie obierz szalotkę i czosnek i posiekaj je drobno. Obierz także kawałek korzenia imbiru i zetrzyj go na tarce o najmniejszych oczkach. Opłukaj też papryczkę chilli, wydrąż z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe części. Jeśli wszystkie warzywa będą gotowe w woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy się rozgrzeje wrzuć fasolę. Smaż ją bez przerwy mieszając do czasu aż stanie się miękka. Gdy to osiągniesz zdejmij wok z ognia i zdejmij fasolkę na talerz.

W tym samym naczyniu ponownie rozgrzej olej. Szybko przesmaż na nim szalotkę, czosnek i imbir. Po około minucie dodaj chilli i mięso. Smaż mieszając bez przerwy tak by mięso się nie sklejało. Gdy straci swoją surową barwę dodaj fasolkę oraz przyprawy, wodę oraz sos sojowy. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut przez mieszając całość niemal bez przerwy. Gotowe danie rozdziel na talerze i posyp sezamem. Jeśli chcesz możesz posypać je także posiekanym szczypiorkiem. Jedz solo lub w towarzystwie miski ryżu. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się stir fry z fasolką szparagową i mieloną wieprzowiną to sprawdź inne moje przepisy na dania z krajów azjatyckich

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »