Pisałem już tej jesieni o najprostszym kremie z dyni. Teraz czas na pikantny, orientalny krem, pełen imbiru czy płatków chilli. Taki krem świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni, bo uwierzcie, że jest naprawdę rozgrzewający, a co najważniejsze nieziemsko pyszny.

Składniki: (na 4 porcje)
- średniej wielkości dynia
- 250ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- duża marchewka
- pół pora
- 3 ząbki czosnku
- 3-4cm korzenia imbiru
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki suszonych płatków chilli
- szczypta cynamonu
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 500ml wody
Dynię obierz ze skóry, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Oskrob marchewkę i pokrój ją na talarki. Pora opłucz i posiekaj. W głębokim garnku rozgrzej olej kokosowy. W międzyczasie obierz czosnek i posiekaj go drobno. Na roztopionym rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, pora i imbir. Gdy por się zeszkli dodaj przyprawy oraz dynię i marchew. Całość podsmażaj przez około 5 minut co chwilę mieszając. Zalej wodą i gotuj przez około 30 minut tak by wszystkie warzywa zmiękły. Wówczas wyjmij liście laurowe i kulki ziela angielskiego i zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!