Dzisiejsza kulinarna podróż to Turcja po pilaw z cukinią. Co prawda to wersja z ryżu jest popularniejsza to jednak dziś pilaw z kaszy bulgur, który również występuje. To szybkie i proste w przygotowaniu danie, które śmiało może przygotować każdy, a w dodatku zdrowe w końcu kasza bulgur to skarbnica błonnika, potasu, magnezu i witamin z grupy B.


Składniki (na 4 porcje):
- 200g kaszy bulgur
- 2 średnie cukinie
- 50g masła
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- szczypta rozmarynu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- pół litra warzywnego bulionu do podlewania
Bulgur dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie przez około pół godziny. W międzyczasie myjemy i kroimy w kostkę cukinie odcinając wcześniej obie końcówki. Obieramy cebulę i czosnek i drobno je siekamy. W głębokiej patelni roztapiamy masło. Szklimy na niej cebulę. Po chwili dodajemy również czosnek i cukinię. Mieszamy i pozostawiamy całość na jeszcze pół minuty. Następnie dodajemy kaszę, przyprawy i dokładnie łączymy całość. Wówczas dodajemy nieco przygotowanego bulionu. Dusimy do miękkości kaszy. W razie potrzeby podlewamy kolejną porcją bulionu. Na koniec sprawdzamy poziom doprawienia i ewentualnie regulujemy solą i pieprzem. Smacznego!