Pintxos de bacalao czyli baskijski tapas z bagietki i dorsza

Dziś klasyczny, baskijski tapas. Pinxtos de bacalao czyli bagietka z dodatkiem smażonych kawałków dorsza w towarzystwie kolorowych papryk i marchewki. Oczywiście pintxos nie są jedynie jadane w Kraju Basków. Kochają je także mieszkańcy innych rejonów Hiszpanii, gdzie występują pod nazwą pinchos i robi się je z przeróżnymi dodatkami. Dzisiejszy wybór nie był jednak przypadkowy. W końcu jako miłośnik kolarstwa śledziłem w tym tygodniu Wyścig dookoła Kraju Basków, Itzulia Basque Country. Jeśli lubisz tego typu przekąski to zapraszam Cię do dalszej części wpisu po banalnie prostą metodę przygotowania.

Składniki na kilkanaście pintxos de bacalao:

  • długa bagietka (na przykład z tego przepisu)
  • oliwa
  • około 170g polędwicy z dorsza
  • jajko
  • sól
  • świeżo mielony biały pieprz
  • marchewka
  • kawałek papryk z każdego koloru (oczywiście możesz skorzystać z jednej, jednego koloru jeśli wolisz)

Przygotowanie:

Przygotowanie rozpocznij od pokrojenia bagietki na kromki.

Następnie pokrój polędwicę z dorsza na mniejsze plasterki. Oczywiście najlepiej jest zrobić ich tyle części ile mamy kromek bagietki. Pokrojonego dorsza pokrój oprósz solą i świeżo mielonym białym pieprzem i odstaw na chwilę na bok.

W tym czasie oskrob i umyj marchewkę i zetrzyj ją na tarce. Następnie odetnij po kawałku z każdej kolorowej papryki, umyj je i pokrój na cienkie paseczki. W patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej startą marchewkę przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Nie musi zrobić się całkowicie miękka. Gdy ją usmażysz zdejmij ją z patelni na talerz. W razie potrzeby dodaj jeszcze nieco oliwy i to samo zrób z papryką pokrojoną w paski. Warzywa mają być jedynie przesmażone i nabrać smaku oliwy.

W międzyczasie do głębokiego talerza wbij jajko i roztrzep je dokładnie. Zacznij zanurzać w nim kawałki dorsza i kładź je na patelnię z rozgrzaną oliwą. Tak przygotowanego dorsza smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie zdejmij go z patelni na talerz.

Wówczas możesz zacząć składać swoje pintxos. Ułóż bagietki na talerzu miękką, białą stroną do góry. Układaj na nich smażoną marchewkę, następnie dorsza i paski kolorowej, smażonej papryki. Na talerz możesz polać odrobinę oliwy by przed włożeniem do ust jednego z pintxos de bacalao musnąć je odrobinę w tym płynnym cudzie. On egin! Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się baskijski tapas sprawdź przepisy na inne hiszpańskie przysmaki.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »