Piperki polneti czyli nadziewana papryka to niezwykle popularna przekąska. Jada się ją w wielu miejscach na świecie i przyrządza na wiele sposobów. Dla mnie jednak prawdziwym wzorem do naśladowania w tej materii są Macedończycy, którzy hodują moją ulubioną ajvarkę. Wypełnia się je nadzieniem z mielonego mięsa, ryżu, smażonej cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw. Tak przygotowane papryki układa się na blasze i piecze do ściemnienia skóry papryk. To pyszna i sycąca przekąska idealna na okres przejścia z lata w jesień, ale nie tylko.


Składniki:
- 8-10 dużych papryk
- 500g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego)
- 200g ryżu
- 4 pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- mały pęczek pietruszki
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Polneti piperki, przygotowanie:
Papryki umyj i przetnij z góry i wytnij ich gniazda nasienne. Odłóż je na później by po przygotowaniu farszu je nadziać. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. Natnij skórki pomidorów, a następnie sparz je, obierz i pokrój w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperaturę wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Wówczas dodaj mielone mięso i przyprawy i posiekany pęczek pietruszki. Wymieszaj i smaż całość przez 5-6 minut. Następnie dodaj pomidory, ryż oraz wodę. Wymieszaj całość i duś razem przez mniej więcej kwadrans. Gotowy farsz nałóż do wydrążonych papryk i ułóż je na blasze. Gdy wypełnisz je wszystkie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza i piecz je przez około 45 minut aż będą miękkie, a ich skórki ściemnieją. Przed jedzeniem obierz paprykę ze ściemniałej skórki. Smacznego!