Placki jogurtowe z jagodami

Puszyste placki jogurtowe z jagodami to świetny pomysł na przekąskę w sezonie jagodowym. Chociaż oczywiście można przygotować je również z innymi sezonowi owocami.

Składniki:

  • 180g mąki
  • 250g jogurtu naturalnego
  • szklanka jagód
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej lub masło do smażenia

Dodatkowo:

  • opcjonalnie kolejna porcja jagód
  • opcjonalnie więcej jogurtu
  • opcjonalnie miód
  • opcjonalnie cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj jogurt, mąkę i cukier. Wymieszaj całość tak by powstało jednolite ciasto na placki. Gdy będzie gotowe wrzuć jagody i wymieszaj całość by owoce znalazły się w każdej części ciasta. Następnie na patelni rozgrzej olej lub masło. Gdy nabierze temperatury nakładaj obok siebie na patelnię po łyżce ciasta pozostawiając od placków nieco odstępu by łatwiej było je przekręcać oraz by się nie sklejały. Wówczas smaż je do zarumienienia na średniej mocy palnika (ważne by ogień nie był zbyt duży, bowiem wówczas placki szybko się zarumienią, a w środku pozostaną surowe) przez około 2-3 minuty na stronę. Gotowe zdejmij na talerz i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełóż je na drugi talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się placki jogurtowe z jagodami sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na placki

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »