Plejskavica z kajmakiem w lepinji

Plejskavica w lepinji z kajmakiem to pyszne danie pochodzące z Bałkanów, a konkretniej Serbii. Składa się ono z lepinji, a więc bałkańskiego pieczywa jadanego nie tylko w Serbii, ale niemal na całych Bałkanach chociażby w towarzystwie bośniackich cevapów. Do tego plejskavica czyli bałkański kotlet oraz kajmak, który większości kojarzy się z pewnością ze słodką, mleczną masą o smaku toffi to pyszny, tłusty, śmietankowy ser, który momentalnie topi się po podgrzaniu lub w kontakcie z czymś gorącym. Zdobycie go w Polsce jest dość trudne, ale można go zamienić na inny tłusty, śmietankowy ser. Jeśli jednak wolicie inną wersję to warto zastąpić ser sosem ajvar, którego dodatek do plejskavicy w lepinji jest równie popularny.

Plejskavica, składniki:

Na lepinje (około 6):

500g mąki + dodatkowa mąka do podsypywania
350ml wody
20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Na plejskavice (około 6):

800g mielonej wołowiny
100g wędzonego boczku
100g wędzonego sera
duża cebula
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżka słodkiej wędzonej papryki
2 ostre papryczki

Dodatkowo:

250g sera kajmak (można ewentualnie zastąpić go innym tłustym, śmietankowym serem, ponieważ jest niemalże niedostępny w Polsce. Ewentualnie można też zjeść plejskavice w lepinji z ajvarem)

Plejskavica z kajmakiem w lepinji przygotowanie:

Przygotowanie plejskavicy:

Mięso mielone umieść w misce. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę i wrzuć go do miski. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno i dodaj do mielonej wołowiny. Opłukaj papryczki. Następnie przekrój je na pół, wytnij ich gniazda nasienne i również posiekaj je drobno i dodaj do mięsa. Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i wsyp go do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj przyprawy i wymieszaj całość. Tak przygotowaną masę odstaw na kilka godzin, a najlepiej całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij miskę z mięsną masą z lodówki. Podziel ją na kilka części i z każdej z nich uformuj kulę. Lekko nawilż deskę lub blat i nieco spłaszcz kulę by uformować kotleta. Rozgrzej patelnię. Gdy nabierze temperaturę ułóż na niej plejskavice i smaż po 4-5 minut z każdej strony.

Przygotowanie lepinji:

Wodę podgrzej do około 30 stopni Celsjusza. Wkrusz do niej drożdże i dodaj łyżkę z odmierzonej mąki. Następnie wymieszaj całość, przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut. W międzyczasie pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Gdy czas minie, a zaczyn ruszy dodaj go do mąki. Wlej także 2 łyżki oleju i wymieszaj całość. Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Rób to do momentu aż stanie się gładkie i jednolite. Wówczas przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel je na kilka części. Uformuj z nich kulę w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki i ponownie odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie rozpłaszcz każdą kulę na placek o średnicy około 15cm. Wówczas odstaw na kolejne 10-15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Po tym czasie wstaw lepinje do piekarnika i piecz je przez około 10-12 minut do momentu aż będą złociste.

Gdy lepinje nieco przestygą natnij je tak by stworzyć kieszonki. Nałóż do nich nieco kajmaku i włóż plejskavice. Na koniec nałóż drugą porcję kajmaku. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się plejskavica z kajmakiem w lepinji sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania mięsne

Dodaj komentarz

Translate »