Jednym z dań, które zdecydowanie jem zbyt rzadko jest polenta. Tym razem znalazłem okazję z powodu zakończenia kolarskiego wyścigu Giro d’Italia, który kończy się w tym roku „czasówka” w Veronie, miasta, dla którego polenta jest jednym z ikonicznych posiłków. Tak powstała polenta e funghi, a więc polenta z grzybami czyli jeden z najpopularniejszych przysmaków nie tylko w Veronie, ale w generalnie w północnych Włoszech. Najlepsza oczywiście jest w okresie jesiennym, gdy mamy dostęp do świeżych grzybów. Poza sezonem można jednak je zastąpić grzybami suszonymi lub pieczarkami. W każdej z tych wersji będzie naprawdę przepysznie.

Składniki: (na około 4 porcje)

Polenta:

  • 250g mąki kukurydzianej lub kaszki, ewentualnie polenty Valsugana (jej czas gotowania będzie dużo krótszy)
  • 1l wody
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 50g grany

Grzyby:

  • 500g świeżych borowików (poza sezonem można użyć 250g suszonych) lub kurek czy pieczarek
  • 250ml słodkiej śmietanki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • gałązka tymianku lub łyżeczka suszonego
  • szczypta soli
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 50g grany
  • pęczek pietruszki

Polenta z grzybami, przygotowanie:

Przygotowanie polenty:

Zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i zacznij dodawać mąkę, kaszę kukurydzianą lub polentę valgusane, której gotowanie trwa dużo krócej. Wsypuj to powoli w międzyczasie bez przerwy mieszając. Rób to do momentu aż dodasz cały sypki składnik i zawartość garnka zawrze. Wówczas zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Gotuj całość przez około 30-40 minut. W przypadku polenta valgusana będzie to trwało 8-10 minut Ważne jednak by co około 2 minuty zamieszać zawartość garnka zwłaszcza po spodzie tak by się nic przykleiła do garnka. Pod koniec dodaj masło i jeśli chcesz także startą grane. Mieszanie w trakcie gotowania sprawi, że całość będzie miała piękną, kremową strukturę.

Przygotowanie grzybów:

Jeśli korzystasz z grzybów suszonych dzień wcześniej umieść grzyby w wodzie i pozostaw je na noc. Następnego dnia odlej wodę i oczyść grzyby. Jeśli korzystasz ze świeżych grzybów pomiń moczenie i po prostu dokładnie je oczyść. Gdy to zrobisz pokrój je na mniejsze części. Następnie odstaw je na bok. Zajmij się czosnkiem i cebulą. Obierz je i posiekaj drobno. Na patelni roztop masło. Gdy stanie się płynne wrzuć na nie cebulę i czosnek. Podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj całość przez 5-10 minut. Po tym czasie wlej śmietankę i dodaj przyprawy. Duś całość na wolnym ogniu przez około kwadrans aż śmietanka się zredukuje do postaci gęstego sosu.

Gotową polentę możesz nakładać łyżkami na talerze. Ewentualnie gdy zastygnie na garnku połóż talerz lub okrągłą deskę górą do dołu (oczywiście talerz musi mieć średnicę większą od garnka) i szybkim sprawnym ruchem obrócić garnek i talerz. Następnie pozostaw tak naczynia na kilka sekund by polenta opadła. Wówczas podnieś garnek, polenta powinna być na naczyniu. Nałóż na nią grzyby ze śmietanką. Po wierzchu posyp tartą grane i posiekaną pietruszkę.

Jeśli spodobała Ci się polenta z grzybami sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »