Jeśli miałbym pomyśleć co jem zdecydowanie zbyt rzadko to jedną z rzeczy, które wymieniłbym w pierwszej kolejności zdecydowanie jest polenta, zwłaszcza, że od czasu do czasu uwielbiam zjeść takie gęste papkowate „breje”. W końcu jednak udało mi się zebrać i zrobiłem sobie jedno z dań jakie można zjeść środkowych i północnych Włoszech czyli polentę z ragu z soczewicy, które świetnie sprawdzi się nie tylko z polentą, ale także jako dodatek do kluseczek, makaronu czy nadzienie lasagni.

Składniki (na 4 porcje):

Na ragu z soczewicy:

  • 250g zielonej soczewicy
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 500ml bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta oregano

Na polentę:

  • 4 szklanki wody
  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • 60g startego parmezanu (w wersji wege jego odpowiednik)
  • 3 łyżeczki masła
  • łyżeczka soli

Polenta z ragu z zielonej soczewicy, przygotowanie:

Przygotowanie ragu z zielonej soczewicy:

Obierz wszystkie warzywa. Szalotkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej oba rodzaje cebuli i czosnek. W międzyczasie posiekaj marchewkę i łodygę selera naciowego. Gdy cebule i czosnek staną się szkliste dodaj posiekaną marchewkę, łodygę selera naciowego i soczewicę. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj bulion i gotuj przez około 30 minut aż większość płynu odparuje, a soczewica będzie miękka. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. W razie potrzeby dodając jeszcze nieco bulionu.

Przygotowanie polenty:

Zagotuj osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i zacznij dodawać mąkę, kaszę kukurydzianą lub polentę valgusane, której gotowanie trwa dużo krócej. Wsypuj to powoli w międzyczasie bez przerwy mieszając. Rób to do momentu aż dodasz cały sypki składnik i zawartość garnka zawrze. Wówczas zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Gotuj całość przez około 30-40 minut. W przypadku polenta valgusana będzie to trwało 8-10 minut Ważne jednak by co około 2 minuty zamieszać zawartość garnka zwłaszcza po spodzie tak by się nic przykleiła do garnka. Pod koniec dodaj masło i jeśli chcesz także startą grane. Mieszanie w trakcie gotowania sprawi, że całość będzie miała piękną, kremową strukturę.

Wyłóż polentę na głęboki talerz, a soczewicowe ragu wyłóż na jej wierzchu. Posyp świeżo startym parmezanem i zajadaj ze smakiem!

Jeśli spodobała Ci się polenta z ragu z zielonej soczewicy sprawdź także winne moje wpisy z przepisami kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »