Pollo al Limone czyli Kurczak w cytrynie i rozmarynie

Włochy to nie tylko pizza, makarony, sery czy pomidory. Gdy brakuje mi słońca staram się zastąpić je sobie jakimś dobrym daniem. Chociażby tym. W końcu co może bardziej przypominać słońce niż kwaskowatość sycylijskich cytryn? A kurczak w tych cytrynach to specjał prosto z Sycylii właśnie. Musicie go spróbować.

Składniki:

  • Kurczak z wolnego wybiegu (można zastąpić udkami)
  • 6 cytryn
  • Kilka ząbków czosnku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Łyżeczka suszonych igiełek rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Oliwa (3-4 łyżki)

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy cytryny na ćwiartki, poza jedną. Sok z pozostawionej cytryny wyciskamy do miseczki i mieszamy z oliwą, solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonym rozmarynem. Nacieramy wysuszonego kurczaka powstałą mieszanką i wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Dookoła rozkładamy pokrojone w ćwiartki cytryny i gałązki rozmarynu. Skrapiamy z wierzchu kilkoma kroplami oliwy. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 170 stopni do zmiękczenia mięsa. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy na pięć minut do ostygnięcia soku. Po tym czasie wyciskamy pozostały sok z cytryn na wierzch upieczonego kurczaka. Podajemy z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.

Podobnego kurczaka zjecie też w Grecji, lecz zamiast rozmarynu zazwyczaj będzie natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Translate »