Pollo en adobo de nuez, kurczak w sosie z pekanowym

Pollo en adobo de nuez to kurczak w sosie pekanowym, a więc jedno z meksykańskich dań przygotowanych z kurczaka. Głównym składnikiem oklejającego go brązowego sosu są orzechy pekan oraz ostre papryczki nadające mu pikantnego smaku. Orzechy pekan to wywodzące się z Ameryki Północnej owoce orzesznika pekanowatego, które przypominają nieco w smaku orzechy włoskie. To proste, smaczne danie dla miłośników meksykańskiej kuchni jeśli wiec lubisz takie dania to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 200g orzechów pekan
  • 2 papryczki chilli
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pomidor
  • laska cynamonu lub łyżeczka mielonego
  • goździk
  • łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż do każdej porcji

Pollo en adobo de nuez, przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju obsmaż udka z kurczaka do zarumienienia z obu stron i zdejmij go na talerz. W międzyczasie na drugiej, suchej patelni upraż orzechy pekan do momentu aż zaczną wydzielać zapach. Wówczas zdejmij je z patelni na talerz. Umyj papryczki chilli, a następnie przekrój je na pół i wydrąż ich gniazda nasienne i pokrój drobno. Obierz także cebulę i czosnek i drobno je posiekaj. Na pozostałym po obsmażeniu kurczaka oleju podsmaż pokrojone papryczki chilli. Gdy zaczną wydzielać zapach dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Wówczas przełóż je do miski. Następnie umieść w niej także uprażone orzechy pekan, pomidora, cynamon, goździka, przyprawy i bulion. Gdy wszystkie składniki będą w misce zmiksuj całość na gładką pastę.

Następnie przelej ją do rondla i umieść w niej obsmażonego kurczaka i duś całość na wolnym ogniu przez około pół godziny tak by mięso się ugotowało, a sos zgęstniał. Gotowe pollo en adobo de nuez podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się Pollo en adobo de nuez czyli kurczak w sosie pekanowym to sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni meksykańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »