Porkolt z nokedli czyli filar węgierskiej kuchni

Porkolt to jedno z najważniejszych dań węgierskiej kuchni. W zasadzie to obok Paprikasa i Gulyasu jedno z trzech najważniejszych madziarskich dań, które każdy miłośnik środkowoeuropejskiej kuchni powinien zjeść, chyba, że jest wegetarianinem. Wyróżnia się go kilka rodzajów:

Marhapörkölt – jest z wołowiny
Borjúpörkölt – z cielęciny
Birkapörkölt – z baraniny
Csirkepörkölt – z kurczaka
Halpörkölt – z ryby
Vaddisznópörkölt – z dzika
Nyúlpörkölt – z królika
Őzpörkölt – z sarny

Ten konkretny to jednak podstawowa wersja przyrządzona z wieprzowiny. Jeśli zatem lubicie węgierską kuchnię to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 4 porcje)

Porkolt:

  • 1kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • łyżka smalcu z mangalicy
  • 200ml czerwonego węgierskiego wina
  • cebula
  • łyżeczka mielonej wędzonej papryki słodkiej
  • węgierska papryka
  • pomidor
  • szczypta majeranku
  • szczypta kminku
  • szczypta soli

Nokedli:

  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli

Przygotowanie porkoltu:

Wieprzowinę pokrój w kostkę i odstaw na bok. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej smalec z mangalicy. Gdy się rozpuści zrumień na nim cebulę i gdy nabierze barwy dodaj łyżkę sproszkowanej wędzonej papryki słodkiej. Zdejmij z ognia i wymieszaj całość. Ponownie wstaw na ogień i wrzuć mięso. Zarumień je z każdej strony i wlej nieco z przygotowanego wina. Wymieszaj i duś przez chwilę. W międzyczasie umyj paprykę i pomidora. Pokrój je w kostkę wcześniej wycinając końcówki i gniazda nasienne. Dodaj je na patelnie razem z przyprawami wsypując kminek i rozcierając w dłoniach majeranek. Wlej pozostałe wino i duś całość do miękkości mięsa przez około 45 minut.

Przygotowanie nokedli:

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj wodę gazowaną, szczyptę soli i mąkę. Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto aż stanie się jednolite. Gdy woda zacznie się gotować i przecisnąć je przez sito do galuszek. Jeśli nie posiadasz takiego sita możesz łyżeczką pobierać ciasto i wrzucać je do wody. Gotować około półtorej minuty od wypłynięcia kluseczek na wierzch.

Porkolt podawaj z nokedli. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Translate »