Dziś kolejna zupa. Tym razem tradycyjna wywodząca się z północy Portugalii, z regionu Minho, caldo verde, której podstawą są ziemniaki, kapusta galicyjska i dodatek podsmażonego chourico. Zdaje sobie sprawę, że kapustę galicyjską i chourico może być trudno w Polsce znaleźć, więc śmiało możecie je zastąpić jarmużem i chorizo.


Składniki: (na około 4 porcje)
- kilogram ziemniaków
- 300g chourico (można zastąpić chorizo)
- 400g kapusty galicyjskiej (można zastąpić jarmużem)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 50ml oliwy
- łyżeczka soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- około litr wody
Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na mniejsze części i przełóż je do miski z wodą by nie sczerniały. Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż w garnku w którym będziesz robić caldo verde na rozgrzanej oliwie. Obierz cebulę i czosnek posiekaj je drobno. Gdy chorizo z obu stron się zarumieni za pomocą szpatułki wyciągnij je z garnka tak by ująć najmniej oliwy jak to możliwe. Na pozostałej oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Gdy będą szkliste przełóż ziemniaki i wypełnij garnek wodą by przykryć warzywa. Gotuj do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodaj połowę pokrojonego w paski jarmużu. Pozostałą połowę odłóż na później. Gdy ziemniaki zmiękną zmiksuj całość za pomocą blendera i ponownie wstaw zupę na gaz. Jeśli będzie zbyt gęsta wlej jeszcze nieco wody. Dodaj pozostały jarmuż i dopraw ją do smaku. Gotuj całość na wolnym ogniu przez około 10 minut. Gotową przelej do miseczek i ułóż na wierzchu każdej porcji po kilka plastrów usmażonego wcześniej chorizo. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!