Dziś jeden z moich ulubionych składników kanapek. Pasztet z czerwonej soczewicy, którą wręcz uwielbiam. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a w dodatku przepyszny. Jeśli zatem lubicie takie smarowidła na kanapki to zapraszam serdecznie.

Składniki: (na małą foremkę o wymiarach 12x21x8)
- 350g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki (mogą być po rosole/bulionie warzywnym)
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pietruszka (może być po rosole/bulionie warzywnym)
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka oregano
Soczewice opłucz i odlej wodę. Następnie ponownie wlej świeżą wodę około 2-3cm powyżej poziomu soczewicy. Jeśli nie korzystasz z marchewek i pietruszki po gotowaniu rosołu/bulionu możesz je oskrobać i ugotować razem z soczewicą. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 7 minut do miękkości. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek i posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej olej i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zeszklij na nią cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli zdejmij ją z gazu i poczekaj na soczewicę. Ugotowaną soczewicę opłukaj wodą i odsącz na durszlaku. Odsączoną soczewicę przełóż do miski i dodaj zeszkloną cebulę i czosnek wraz z pozostałym olejem. Zawartość miski przekręć raz przez maszynkę by całość była bardziej aksamitna. Po przekręceniu dodaj jajka, kaszę manną, przyprawy i roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 75-90 minut. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!