Pstrąg pieczony w całości z masłem, cebulą i cytryną

Otrzymałem ostatnio pstrąga, więc trzeba było coś z nim zrobić także dzisiejszy wpis będzie dotyczył właśnie ryby. Jako, że dawno nie jadłem ryby pieczonej w całości postanowiłem zrobić ją właśnie w ten sposób. Padło na klasyczną wersję z masłem, cebulą i cytryną, które w towarzystwie niezbyt dużej ilości przypraw nadadzą rybie odpowiedniego smaku.

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 1l mleka
  • 250g okrągło-ziarnistego ryżu
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 4 żółtka
  • starta laska cynamonu (lub mała łyżeczka mielonego) + odrobina cynamonu do posypania
  • starta skórka z cytryny
  • szczypta soli

W głębokiej patelni lub rondelku roztop masło. Gdy się rozpuści wsyp ryż i zeszklij go. W drugim naczyniu zagotuj mleko z połową przygotowanego wcześniej cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć przelej je do naczynia z ryżem. Ustaw niezbyt dużą moc palnika tak by całość delikatnie się gotowała i zetrzyj do całości laskę cynamonu i skórkę cytrynową. Gotuj całość do miękkości. W momencie, gdy zauważysz, że ryż jest już miękki wyłącz palnik i przestaw naczynie na bok by całość nieco ostygła. W międzyczasie rozbij jajka oddzielając żółtka od białek. Białka pozostaw do zrobienia czegoś innego, a żółtka ubij z drugą połową cukru na kogel mogel czyli do momentu aż zrobią się jasne i bardzo puszyste. Gdy osiągniesz taki efekt przelej kogel mogel do ryżu i szybko wymieszaj całość by żółtka się nie ścięły. Przełóż ryż do miseczek posyp go z wierzchu odrobiną dodatkowego cynamonu i życzę smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »