Pszenna Quesadilla z kolorowymi paprykami, czerwoną fasolą i Chedarem

Dziś mam przyjemność zaprosić Państwa na meksykańską ucztę na której serwuje quesadille wypełnione nadzieniem z kolorowych papryk, czerwonej fasoli i cheddarem, który po podgrzaniu spoi warzywne nadzienie z pszennymi plackami. Po przygotowaniu można zajadać się solo lub w towarzystwie ulubionych sosów.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 8 tortilli z tego przepisu (kliknij w napis)
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • jasnozielona papryka
  • 150g czerwonej fasoli świeżej lub z puszki
  • cebula
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • 200g sera cheddar (w wersji wegetariańskiej wege cheddara)

Przygotowanie nadzienia:


Jeśli korzystamy z fasoli z puszki moczymy ją dzień wcześniej przed położeniem się spać i pozostawiamy na noc. Rano odlewamy wodę. Przygotowanie samego dania również zaczynamy od fasoli, ponieważ należy ją wcześniej ugotować w dobrze osolonej wodzie. Około łyżeczka na litr wody. Fasolę gotujemy przez około godzinę. Możemy odlać pierwszą wodę po zagotowaniu dzięki czemu nie będzie sprawiać efektu przepełnienia po zjedzeniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Obieramy cebule i czosnek. Drobno je siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury szklimy na niej wspomnianą cebulę razem z czosnkiem. W międzyczasie myjemy papryki. Kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę i dorzucamy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Smażymy całość razem przez około 3-4 minuty na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę (chyba, że korzystamy z fasoli w puszce wówczas wrzucamy ją po odsączeniu) i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około pięć minut.

Tortille kładziemy na suchej rozgrzanej patelni i posypujemy ją garścią tartego cheddara i wykładamy nieco farszu i ponownie posypujemy go serem. Wykładamy go na połowę lub całość tortilli. Jeśli na połowę to po posypaniu jej serem składamy ją na pół i po pół minuty przekręcamy ją na drugą stronę, a jeśli na całość to po posypaniu jej serem przykładamy ją drugą tortillą i po pół minuty również przekręcamy ją na drugą stronę. Wówczas jest o to nieco trudniej więc najłatwiej zrobić to przykładając do patelni talerz o średnicy większej niż patelnia i szybkim ruchem przekręcić ją na drugą stronę po czym zsunąć przekręconą quesadille z powrotem na patelnię i podgrzewać kolejne pół minuty na drugiej stronie. Po podgrzaniu kroimy je na mniejsze części.

Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »