Dziś zapraszam na tradycyjny, domowy obiad w wiosennym stylu. Pulpety w sosie koperkowym na bazie słodkiej śmietanki. Przyjemna, delikatna smakowa kompozycja zadowoli niejedną osobę, a być może niektórym przypomni smaki rodzinnego domu. Jeśli zatem masz ochotę na to danie zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na pulpety w sosie koperkowym:

Na pulpety:

  • 600g mielonej wieprzowiny (np. z łopatki)
  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • mały pęczek koperku
  • cebula
  • ząbek czosnku

Na sos:

  • litr bulionu
  • 400ml śmietanki 30%
  • łyżeczka mąki
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obierz. Następnie drobno je posiekaj. To samo zrób z pęczkiem koperku. Wszystkie składniki pulpetów umieść w misce. Dokładnie je wymieszaj tak by wszystkie składniki rozprowadziły się jednolicie po całości. Nabieraj nieco masy mięsnej i uformuj z niej nieduże kulki. Powtarzaj do wykorzystania całej masy mięsnej.

Zagotuj bulion. Umieść w nim przygotowane pulpety. Gdy będą w bulionie doprowadź do wrzenia. Wówczas ustaw moc palnika na średnią i gotuj je przez około 20 minut. W międzyczasie posiekaj koperek i odstaw go na bok. Przygotuj także śmietankę mieszając w niej dokładnie łyżkę mąki tak by nie pojawiły się żadne grudki. Po wspomnianych wcześniej 20 minutach wlej śmietankę i dodaj także połowę z posiekanego koperku. Ponownie doprowadź całość do wrzenia i na wolnym gazie gotuj całość jeszcze przez 10-15 minut aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodaj jeszcze nieco pozostałego koperku i rozmieszaj go w sosie. Zostaw go jeszcze nieco do posypania z wierzchu.

Tak przygotowane pulpety w sosie koperkowym podaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i swoją ulubioną surówką. Ja tym razem skusiłem się na sałatę, ze szczypiorkiem, rzodkiewką, koperkiem i śmietaną. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na pulpety w sosie koperkowym sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni polskiej.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »