Dziś zapraszam na tradycyjny, domowy obiad w wiosennym stylu. Pulpety w sosie koperkowym na bazie słodkiej śmietanki. Przyjemna, delikatna smakowa kompozycja zadowoli niejedną osobę, a być może niektórym przypomni smaki rodzinnego domu. Jeśli zatem masz ochotę na to danie zapraszam w głąb wpisu po przepis.


Składniki na pulpety w sosie koperkowym:
Na pulpety:
- 600g mielonej wieprzowiny (np. z łopatki)
- jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- mały pęczek koperku
- cebula
- ząbek czosnku
Na sos:
- litr bulionu
- 400ml śmietanki 30%
- łyżeczka mąki
- pęczek koperku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz. Następnie drobno je posiekaj. To samo zrób z pęczkiem koperku. Wszystkie składniki pulpetów umieść w misce. Dokładnie je wymieszaj tak by wszystkie składniki rozprowadziły się jednolicie po całości. Nabieraj nieco masy mięsnej i uformuj z niej nieduże kulki. Powtarzaj do wykorzystania całej masy mięsnej.
Zagotuj bulion. Umieść w nim przygotowane pulpety. Gdy będą w bulionie doprowadź do wrzenia. Wówczas ustaw moc palnika na średnią i gotuj je przez około 20 minut. W międzyczasie posiekaj koperek i odstaw go na bok. Przygotuj także śmietankę mieszając w niej dokładnie łyżkę mąki tak by nie pojawiły się żadne grudki. Po wspomnianych wcześniej 20 minutach wlej śmietankę i dodaj także połowę z posiekanego koperku. Ponownie doprowadź całość do wrzenia i na wolnym gazie gotuj całość jeszcze przez 10-15 minut aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodaj jeszcze nieco pozostałego koperku i rozmieszaj go w sosie. Zostaw go jeszcze nieco do posypania z wierzchu.
Tak przygotowane pulpety w sosie koperkowym podaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą i swoją ulubioną surówką. Ja tym razem skusiłem się na sałatę, ze szczypiorkiem, rzodkiewką, koperkiem i śmietaną. Smacznego!