Dziś mam dla Państwa przepis na moje ulubione, słodkie placki z dyni. Zawierają mało składników i są naprawdę banalne w przygotowaniu. Zachęcam zatem by spróbować je zrobić. Z pewnością będziecie Państwo zadowoleni.

Składniki: (na około 20 placków)
- 400g dyni najlepiej słodkiej odmiany muscat
- 300g mąki pszennej
- 150g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 30g cukru z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Dynię obierz ze skóry. Usuń pestki. Obraną i oczyszczoną dynię zetrzyj do miski na tarce o małych oczkach. Dodaj jajka, jogurt i cukier. Całość wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj ją do masy dyniowej. Wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 10 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę zmniejsz moc palnika do połowy i wyłóż na niej pierwszego placka z około dwóch łyżek ciasta. Smaż je dwie minuty z pierwszej strony i przewróć na drugą. Na drugiej stronie wystarczy 1-1,5 minuty smażenia. Powtarzaj do ukończenia ciasta. Podawaj z miodem i pestkami dyni, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Smacznego!