Rzadko kiedy skłaniam się ku słodkiemu śniadaniu, lecz to urzekło mnie bez reszty. Zapraszam po przepis na cudne puszyste placuszki z Ricotty.

Składniki (na około 10 placków):
- 200g tortowej mąki pszennej
- 150g sera Ricotta
- 2 łyżki stołowe miodu (można zastąpić innym cukrem)
- 3 jajka
- Niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- Niecała łyżeczka sody oczyszczonej
Do dużej miski wsyp wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj tak by powstało jednolite, gęste ciasto. Można skorzystać z pomocy robota kuchennego. Ja jednak zawsze mieszam je czystymi, suchymi dłońmi. Posmaruj dużą patelnię olejem. Rozgrzej ją. Za pomocą łyżki nałóż na niej porcję ciasta i rozprowadź je na patelni tak by nie były zbyt grube i usmażyły się w środku nie przypalając z zewnątrz. Smaż na średniej mocy palnika przez około 3 minuty z obu stron. W trakcie smażenia urosną i staną się puszyste. Smacznego!