Quiche Lorraine czy inaczej placek lotaryński to jedna z najbardziej popularnych francuskich potraw. Mimo, że sama Lotaryngia z której to danie pochodzi zbyt kulinarnie się nie kojarzy. Lotaryngia to kraina historyczna znajdująca się obecnie na terenie północno-wschodniej Francji (Graniczy z Belgią, Luksemburgiem i Niemcami). Obecnie to słowo klucz, ponieważ jej losy na przestrzeni lat były przechodnie i trwały jeszcze w ubiegłym stuleciu. To tutaj odbyło się wiele bitem I wojny światowej (m.in. Bitwa pod Verdun). Na mocy traktatu wersalskiego po zakończeniu wojny Lotaryngia została terytorium Francuskim. W trakcie II wojny światowej przez chwilę północna część Lotaryngii trafiła pod władanie Rzeszy, lecz po wojnie znów w całości należy do Francji.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 125g masła
  • Łyżka wody
  • Łyżeczka soli
  • Żółtko


Farsz:

  • 4 Jajka
  • 300g kwaśnej śmietany
  • Pół szklanki mleka
  • 300g Boczku
  • 150g Sera Gruyere
  • 2 Łyżki musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie ciasta:  Przesiej mąkę do miski. Dodaj łyżeczkę soli. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu:  Gdy ciasto jest w piekarniku warto przygotować farsz. Boczek pokrój w kostkę. Zetrzyj ser gryuere. Do miski wbij jajka. Roztrzep je. Dodaj śmietanę, mleko, przyprawę i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Gdy wyjmiesz spód wyłóż na nim połowę boczku, posyp ją serem i ponownie przykryj boczkiem. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »