Jako wielki miłośnik zarówno tart, quiche’ów jak i szparagów nie mogłem, nie wykonać tego połączenia w trakcie szparagowego sezonu. Tak więc powstał quiche ze szparagami na spodzie z francuskiego ciasta. Danie, które jest bardzo smaczne, ale także eleganckie. Jeśli je zrobicie z pewnością będziecie zachwyceni.

Quiche składniki:

Ciasto francuskie:

Ciasto podstawowe:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 100ml wody
  • łyżeczka soli

Ciasto maślane:

  • ciasto podstawowe
  • 200g masła

Nadzienie:

  • 6 jajek
  • szklanka gęstej śmietany
  • pęczek szparagów
  • około litr bulionu warzywnego do ugotowania szparagów
  • 150g sera gruyere
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie quiche:

Przygotowanie ciasta:

Masło rozpuść w rondelku, a gdy stanie się płynne przestudź je. W międzyczasie mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj, sól, wodę i przestudzone masło. Wyrób całość aż zrobi się w miarę elastyczna i zacznie odchodzić od dłoni. Gdy uzyskasz ten efekt uformuj je w kulę i zawiń folia spożywczą. Włóż je na 2 godziny do lodówki.

Następnie wyłóż je na blat lub stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokąt. Na środku ciasta wyłóż kostkę masła (200g) w temperaturze pokojowej. Złóż boki w kopertę by masło znalazło się w środku i rozwałkuj w długi prostokąt. Ponownie złóż i znów rozwałkuj. Powtarzaj do momentu aż całe ciasto wejdzie w masło. Zwiń je w rulon i owiń folią po czym włóż do lodówki na godzinę. Gdy czas minie wyjmij i ponownie rozwałkuj kilkukrotnie by następnie znów zwinąć je w rulon i schować do lodówki na godzinę. Powtarzaj sześć razy. Wówczas będzie gotowe.

Odpowiednio przygotowane ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5cm. Przenieś je na formę do quiche. Piecz je przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza aż stanie się złociste.

Przygotowanie nadzienia:

Gdy ciasto jest w piekarniku warto przygotować farsz. W tym celu bulion warzywny. W międzyczasie odłam zdrewniałe, twarde końcówki szparagów. Następnie wrzuć je do bulionu i gotuj przez około 5 minut po czym wyjmij łyżką cedzakową (Nie wylewaj bulionu, jeśli zostanie Ci trochę szparagów możesz przygotować na nim pyszną zupę). Zetrzyj ser gryuere. Do miski wbij jajka. Roztrzep je, a następnie dodaj śmietanę i przyprawy i dokładnie wymieszaj całość. Gdy wyjmiesz spód posyp go serem i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułóż szparagi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »