Rabarbarowa granita

Zaczyna się rabarbarowy sezon! Chociaż zazwyczaj rozpoczynam go od kompotu tak w tym roku trafiło na pyszną granitę, która sprawdzi się w gorące dni.

Składniki:

  • około 500g rabarbaru
  • pół szklanki cukru
  • szklanka wody

Rabarbar opłukać i pokroić w drobne paski. Wrzucić go do rondelka, wsypać cukier i wlać szklankę wody. Gotować na małej mocy palnika przez około 10 minut. Po tym czasie stworzy się pyszny rabarbarowy syrop z kawałkami rabarbaru. Zmiksuj całość blenderem i pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie wlej go do pojemniczka w którym będziesz mrozić granitę i wstaw do zamrażalnika. Dalej można postępować na dwa sposoby.
W pierwszym mniej więcej co godzinę równomiernie mieszamy całość i ponownie wstawiamy do zamrażalnika powtarzając do uzyskania odpowiedniej, ziarnistej konsystencji lub w drugim, w wersji dla leniwych pozostawić na kilka godzin w zamrażalniku do pełnego zamrożenia po czym wyciągnąć granitę i pozostawić ja na około kwadrans aż delikatnie zacznie się roztapiać i zdrapywać łyżka z wierzchu. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »