Jeśli uważacie, że ratatouille to takie ładnie, równie pokrojone i ułożone w plasterki warzywa to znaczy, że naoglądaliście się bajek. Takie danie owszem istnieje, ale nazywa się tian i również pochodzi z Prowansji. Tradycyjny ratatouille owszem ma bardzo zbliżone składniki, ale przygotowuje się go nieco inaczej jest, więc innym daniem. Ratatouille w odróżnieniu od tianu, ma warzywa, które pokrojone są w kostkę i duszone razem na oliwie z dodatkiem ziół. Na koniec dodaje się pomidory i dusi jeszcze kilka minut. Można jeść go samodzielnie z dodatkiem pieczywa, ale jeśli macie ochotę świetnie skomponuje się ze stekiem np. z tuńczyka.
Składniki: (na około 4 porcje)
- 2 cukinie
- bakłażan
- 2 żółte cebule
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- żółta papryka
- opcjonalnie także zielona papryka
- 3-4 pomidory
- oliwa
- pół łyżeczki cukru
- gałązka rozmarynu
- gałązka tymianku
- kilka świeżych listków bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie ratatouille:
Umyj warzywa. Cebule obierz i pokrój je w kostkę i odstaw na bok. Następnie pokrój cukinie, bakłażana i papryki. Wówczas rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Wówczas dodaj bakłażana. Duś go przez około 5 minut mieszając co chwilę. Następnie dodaj cukinię i paprykę. Duś całość przez kolejne 20 minut. W międzyczasie natnij skórki pomidorów i sparz je wrzątkiem. Zdejmij skórki i pokrój je w kostkę. Po upłynięciu 20 minut wrzuć pomidory i dodaj cukier, tymianek, rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość i duś przez około godzinę na wolnym ogniu. Na koniec dodaj kilka listków świeżej bazylii. Smacznego!