Jeśli uważacie, że ratatouille to takie ładnie, równie pokrojone i ułożone w plasterki warzywa to znaczy, że naoglądaliście się bajek. Takie danie owszem istnieje, ale nazywa się tian i również pochodzi z Prowansji. Tradycyjny ratatouille owszem ma bardzo zbliżone składniki, ale przygotowuje się go nieco inaczej jest, więc innym daniem. Ratatouille w odróżnieniu od tianu, ma warzywa, które pokrojone są w kostkę i duszone razem na oliwie z dodatkiem ziół. Na koniec dodaje się pomidory i dusi jeszcze kilka minut. Można jeść go samodzielnie z dodatkiem pieczywa, ale jeśli macie ochotę świetnie skomponuje się ze stekiem np. z tuńczyka.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • 2 żółte cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • opcjonalnie także zielona papryka
  • 3-4 pomidory
  • oliwa
  • pół łyżeczki cukru
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka tymianku
  • kilka świeżych listków bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie ratatouille:

Umyj warzywa. Cebule obierz i pokrój je w kostkę i odstaw na bok. Następnie pokrój cukinie, bakłażana i papryki. Wówczas rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Wówczas dodaj bakłażana. Duś go przez około 5 minut mieszając co chwilę. Następnie dodaj cukinię i paprykę. Duś całość przez kolejne 20 minut. W międzyczasie natnij skórki pomidorów i sparz je wrzątkiem. Zdejmij skórki i pokrój je w kostkę. Po upłynięciu 20 minut wrzuć pomidory i dodaj cukier, tymianek, rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj całość i duś przez około godzinę na wolnym ogniu. Na koniec dodaj kilka listków świeżej bazylii. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ratatouille sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni francuskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »