Rghayef (msemen) z cebulą i ziołami – warstwowe naleśniki z północnej Afryki

Rghayef znane także jako msemen to warstwowe naleśniki popularne w północno-zachodniej Afryce, głównie w Maroko, ale także w Algierii czy Tunezji. Tym razem przygotowałem do nich nadzienie z cebuli i ziół, ale alternatyw jest wiele jak chociażby dodatek mięsa (np. jagnięciny), orzechów. papryki, pomidorów czy cienkiego makaronu vermicelli. Inne wersje smakowe z pewnością także się pojawią, bo do zrobienia płaskiego pieczywa nigdy nie trzeba mnie namawiać. Zwykle podaje się je w towarzystwie miętowego lub ziołowego naparu, a niektóre wersje także z miodem o ile rzecz jasna pasuje do tego nadzienie. Jeśli macie ochotę na spróbowanie tych cudownych warstwowych naleśników to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na rghayef (8 pojedynczych naleśników)

Składniki na ciasto:
  • 450g mąki pszennej
  • łyżeczka soli morskiej
  • pół łyżeczki suchych drożdży lub 5g świeżych
  • olej
  • 300-320ml wody

Dodatkowo:

  • semolina do podsypywania warstw ciasta (jeśli nie uda się Wam jej zdobyć możecie zamienić ją na kaszę manną)
Składniki nadzienia:
  • 400g cebuli
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżeczki papryki ostrej (najlepiej w płatkach)
  • łyżeczka kuninu
  • sól morska do smaku

Przygotowanie Rghayef:

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą morską. Następnie wlej wodę i dokładnie wymieszaj całość i zacznij wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta o jednolitej konsystencji. Gdy uzyskasz ten efekt pozostaw ciasto na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia:

Obierz wszystkie cebule. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj pęczek pietruszki i dodaj go do cebuli wraz z wszystkimi przyprawy i dokładnie wymieszaj całość. Pozostaw nadzienie do czasu aż ciasto wyrośnie i zaczniesz składać swoje rghayef.

Składanie i wypiekanie rghayef:

Wyrośnięte ciasto podziel na 16 równych części z których uformuj kulki. Każdą z kulek dokładnie nasmaruj olejem. Przygotuj sobie czysty blat. Posmaruj go olejem. Następnie wyłóż na niego pierwszą kulkę z ciasta. Rozciągaj kulkę na blacie aż uzyskasz niemal przezroczysty płat ciasta cienki jak papier. Jeśli zrobi się jakaś mała dziura nie przejmuj się. Kolejne warstwy ją przykryją. Na tak cienki płat ciasta wyłóż odrobinę nadzienia i rozsmaruj je po całej szerokości placka. Wówczas podsyp go odrobiną semoliny. Zacznij składać ciasto w kopertę. Po złożeniu każdego z boków podsyp jednak go odrobiną semoliny. Złożony placek odłóż na bok i weź drugą kulkę ciasta.

Ponownie natłuść blat i rozciągnij ciasto na cienki płat. Wyłóż na niego nadzienie i rozprowadź je po całości. Wówczas nie składaj tylko na środku ułóż pierwszy zrobiony placek. Gdy będzie leżał na środku dopiero teraz zacznij składać całość w kopertę. Pamiętaj by każdy bok podsypywać semoliną. Po złożeniu nieco spłaszcz placki w dłoniach. Czynność powtarzaj tak samo do skończenia kulek ciasta.

Tak przygotowane placki wypiecz na suchej, rozgrzanej patelni przez kilka minut na każdej stronie tak by zarumieniły się z zewnątrz, a ciasto nie było surowe z wierzchu. Smacznego!

Zapraszam Cię też po inne przepisy na pieczywo z różnych zakątków świata.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »