W dzisiejszym wpisie zapraszam na risotto z zielonym groszkiem, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Danie to we włoskiej nomenklaturze nazywa się Risi e Bisi i pochodzi z regionu Veneto chociaż popularne jest także po bałkańskiej stronie Adriatyku jako Rizi bizi.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300g ryżu do Risotto (w Wenecji jada się je z ryżu Vianone Nano, ale jak nie uda się Wam go znaleźć oczywiście zrobicie to danie także z arborio)
  • 500g zielonego groszku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • szklanka białego wina wytrawnego
  • sól do smaku
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • 100g tartego parmezanu, grana padano czy sera twardego sera wege jeśli danie ma być wegetariańskie

Przygotowanie risotto z zielonym groszkiem:

Jeśli masz zielony groszek w strąkach pogotuj go w warzywnym bulionie przez 5-10 minut. Dzięki temu bulion nabierze nieco aromatu, a groszek wstępnie się obgotuje. Po tym czasie wyłóż strąki i wyjmij z nich ziarna groszku. Jeśli korzystasz z groszku mrożonego lub innego pomiń ten krok.

Obierz czosnek i cebulę. Pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła. Dodaj na nią cebulę, a po chwili również czosnek. Podsmaż przez chwilę. Gdy cebula nieco się zeszkli wsyp ryż i smaż całość przez około minutę co jakiś czas dokładnie mieszając by nic nie przywarło. Wlej wino i poczekaj aż nieco odparuje delikatnie mieszając. Dodaj groszek i nieco przygotowanego bulionu. Zmniejsz moc palnika i gotuj mieszając co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie bulion dolej kolejną porcję. Powtarzaj przez 15-20 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente. Wtedy zdejmij patelnie z gazu i dodaj łyżkę masła i ¾ przygotowanego wcześniej sera. Dokładnie wymieszaj. Podaj posypując z wierzchu resztą startego sera. Smacznego!

Jeśli podoba Ci się ten przepis na Risotto sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania z ryżu.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

2 komentarze

Dodaj komentarz

Translate »