Rogaliki drożdżowe z orzechami włoskimi

Dziś coś dla miłośników małych niewinnych słodkości. Rogaliki drożdżowe z orzechami włoskimi to świetny pomysł dla tych, którzy kochają orzechy i drożdżówki, a jak na pewno wiecie jeśli czytacie mnie regularnie, ja te obie rzeczy wręcz ubóstwiam. A jako, że u babci mam kilka drzew z orzechami włoskimi to nigdy nie narzekam na ich brak. Postanowiłem więc to wykorzystać i tak powstały właśnie te pyszne rogaliki. Jeśli zatem podobnie jak ja kochacie takie słodkości to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 12 rogali)

Składniki na ciasto:

  • 700g mąki pszennej
  • 250ml mleka + łyżka do posmarowania
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • żółtko do posmarowania

Składniki na nadzienie orzechowe:

  • 300g orzechów włoskich
  • 3 białka
  • 50g cukru pudru
  • szczypta soli
Opcjonalnie składniki na kruszonkę:
  • 30g masla
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Mleko podgrzej do około 30 stopni Celsjusza i zdejmij je z palnika. Następnie dodaj łyżkę z przygotowanego cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki przygotowanej mąki. Wymieszaj całość i przykryj ściereczką. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 10 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło. W momencie gdy stanie się płynne zdejmij je z palnika. Do miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, jajko, przestudzone masło i po upłynięciu 10 minut także drożdżowy rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać do momentu uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Przykryj je ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia:

Zmiel orzechy na drobno. Rozbij jajka. Żółtka odlej do miseczki i wykorzystaj je do czego innego, a białka wbij do miski i dodaj do nich szczyptę soli. Ubij je na sztywną pianę wówczas dodaj zmielone orzechy i cukier puder. Wówczas już nie miskuj, a wymieszaj całość za pomocą łyżki. Gotową masę wyłóż na rogaliki.

Przygotowanie kruszonki:

Mąkę wymieszaj z cukrem. Następnie rozpuść masło. Gdy się roztopi wlej je do mąki z cukrem. Wymieszaj je tak by stworzyły się grudki. Tak przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na czas wyrastania ciasta.

Składanie rogalików i pieczenie:

Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o wymiarach około 70x35cm. Następnie przekrój na 12 równoramiennych trójkątów. Każdy z nich posmaruj go równomiernie masą orzechową zostawiając mały margines bez nadzienia przy każdym z boków. Zwijaj rogale od najszerszego miejsca (podstawy) w kierunku najwęższego (wierzchołka). Gotowe ułóż na blaszce i pozostaw na około 35-40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przed wstawieniem posmaruj każdego żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Jeśli chcesz by Twoje rogaliki były posypane kruszoną posyp je nią teraz i wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 20 minut.

Jeśli spodobały Ci się Rogaliki drożdżowe z orzechami włoskimi to Zapraszam Cię też po przepisy na inne drożdzówki!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »