Biszkoptowa rolada to dobry pomysł na pyszny deser. Kluczem do jej przygotowania jest przełożenie jej wilgotną ściereczką, a następnie zrolować zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ ciasto szybko stygnie i twardnieje.

Składniki:
Ciasto
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 400ml śmietanki kremówki
- łyżeczka cukru pudru
Polewa:
- 100g masła
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 50g gorzkiej czekolady
Przygotuj sypkie składniki. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodaj żółtka i wymieszaj. Wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia i połącz wszystko drewnianą szpatułką. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią biszkoptową masę. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ciepłe ciasto wyjąć na wilgotną ściereczkę i zrolować je podnosząc ściereczkę. Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotuj krem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gdy ciasto ostygnie rozwiń je, nasącz wodą przełóż kremem i zwiń. Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku na małym ogniu, dodaj kakao, cukier puder i mleko, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj nie dopuszczając do zagotowania do czasu aż zrobi się gęsta. Gotową polewą polej roladę. Posyp startą gorzką czekoladą. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!