Dziś coś dla miłośników ziemniaków, bowiem Rosti to szwajcarskie placki ziemniaczane, które popularne są zwłaszcza we wschodniej, niemieckojęzycznej części kraju. Oryginalnie przyrządza się je z tartych na grubych oczkach surowych ziemniaków. Zwykle występują w formie jednego dużego placka o średnicy patelni, a nie kilku pojedynczych tak jak robi się to u nas. Często jadą się je samodzielnie, ale także z dodatkiem jajka sadzonego, specku (boczku), kiełbasy czy serów, ale także do dań głównych jak na przykład Zurcher Geschnetzeltes. To jak je podacie zostawiam już Wam, ale jestem przekonany, że te chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku Rosti z pewnością Wam posmakują. Jeśli jesteście zainteresowani przepisem to zapraszam w głąb wpisu.

Składniki: (na 1 placka o średnicy około 20cm)

  • 300-350g ziemniaków
  • 30g masła klarownego
  • ćwierć łyżeczki tartej gałki muszkatołowej (lub mielonej)
  • szczypta soli

Przygotowanie Rosti:

Ziemniaki obierz. Następnie umyj je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól i startą gałkę muszkatołową. Wymieszaj całość. Następnie na patelni podstawionej na palniku o średniej mocy rozgrzej połowę przygotowanego masła klarowanego. Gdy masło się roztopi rozlej je po całej patelni. Na środek wyłóż starte ziemniaki. Za pomocą łopatki rozłóż je na całej średnicy patelni. Lekko podkręć palnik na większą moc i smaż Rosti przez około 8-10 minut aż stanie się chrupiący, lekko brązowy od spodu. Wówczas trzeba obrócić go na drugą stronę. Można zrobić to za pomocą szerokiej łopatki dokładając na spód drugą część klarowanego masła albo szybkim ruchem przekładając je na talerz po czym po dodaniu drugiej porcji masła zsuwając obróconego placka na patelnię. Następnie smaż go przez kolejne 7-10 minut aż będzie chrupiący z drugiej strony. Tak przygotowany Rosti wyłóż na talerz i jedz same lub z dodatkami. Smacznego!

Zapraszam Cię też po przepisy na inne dania z ziemniaków
.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Translate »