Dziś mój ulubiony przepis na „Rybę po grecku”. Dlaczego „po grecku”? Też chciałbym to wiedzieć. W rozpoznaniu etymologii nazwy tego dania służy Narodowe Centrum Kultury, na którego stronie można znaleźć poniższą informację:

Nieznana w Grecji, a będąca jedną z tradycyjnych polskich potraw wigilijnych, RYBA po GRECKU nazwę swoją zawdzięcza naszemu postrzeganiu kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza greckiej. W dawnych książkach kucharskich możemy znaleźć przepis na SOS GRECKI, dawniej na tyle popularny, że odnotowany z nazwy również w słownikach. „W skład sosu greckiego wchodzą pokrajane w długie paski jarzyny, jak marchew, selery, pietruszka i cebula lub tylko marchew i cebula, uduszone w oleju z małą ilością wody” [TG, 296]. Od sosu wzięła nazwę RYBA po GRECKU, podobnie przygotowywana. A nazwa samego sosu wykorzystuje zakorzeniony w naszej kulturze stereotyp kuchni greckiej, nie odnosząc się do żadnej konkretnej potrawy.

Jakakolwiek jednak nie byłaby nazwa tego dania ani jej pochodzenie nic nie zmieni faktu, że jest to jedno z moich ulubionych około-wigilijnych potraw, które niekiedy przyrządza się u mnie w domu także poza okresem świątecznym. Jeśli zatem szukasz przepisu na pyszną „Rybę po grecku” to zachęcam do zapoznania się z poniższym przepisem.

Składniki:

  • 600g filetów białej ryby
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • mąką
  • 500g marchewek
  • cebula
  • 2 pietruszki
  • por
  • kawałek korzenia selera
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5l bulionu
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta mielonej papryki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej

Przygotowanie:

Ryby podziel na części. Oprósz je solą i pieprzem. Przygotuj dwa płaskie talerze i jeden płaski. Na jeden płaski wysyp nieco bułki tartej, na drugi nieco mąki, a do głębokiej wbij jajka i roztrzep je widelcem. Filety obtocz w mące, a następnie w jajku i bułce tartej. Gotowe usmaż na złoto i odsącz na ręczniku kuchennym. Teraz zajmij się warzywami. Obierz marchewki, pietruszki i korzeń selera. Umyj je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na chwilę. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. W międzyczasie przekrój pora na pół, umyj go i pokrój na mniejsze części. Dodaj go do zeszklonej cebuli i kontynuuj smażenie przez minutę. Następnie dodaj starte warzywa i przyprawy. Smaż jeszcze 2-3 minuty po czym dodaj bulion i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość i na wierzchu ułóż części usmażonej ryby. Przykryj patelnię i duś do miękkości warzyw i odparowania większości płynu. Podawaj z chlebem lub ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »