Dziś salade liégeoise, a więc sałatka z Liège, jedna z kulinarnych wizytówek tego walońskiego miasta. Celowo wybrałem ten dzień na jej przygotowanie, w końcu dziś jeden z kolarskich monumentów Liège-Bastogne-Liège i postanowiłem zjeść coś z tamtego regionu zasadą terroir. Sałatka jest bardzo sycąca i co ważne podawana na ciepło. Jej głównymi składnikami są zielona fasolka szparagowa, ziemniaki i boczek.


Składniki:
- 500g ziemniaków
- 500g zielonej fasolki szparagowej
- 250g boczku
- łyżka masła
- szalotka
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sałatka z Liège, przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj tak by ugotować je w mundurkach. Przed ugotowaniem przekrój je na mniejsze części (ćwiartki lub ósemki w zależności od rozmiaru ziemniaków). Pokrojone gotuj do momentu możliwości wbicia widelca. Resztę dojdą później na patelni. W trakcie gotowania ziemniaków obierz szalotkę, posiekaj ją drobno i odstaw na bok. Boczek pokrój w kostkę. Następnie zajmij się fasolką, oczyść ją i pokrój na mniejsze części. Mniej więcej 5 minut przed gotowania ziemniaków zblanszuj fasolkę. Gdy ugotujesz ziemniaki i zblanszujesz fasolkę odcedź je z wody. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy się roztopi wrzuć szalotkę. Doprowadź do zeszklenia. Wówczas dodaj boczek. Przesmaż go do zarumienienia. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj ziemniaki i fasolę. Wymieszaj całość dokładnie i smaż jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj ocet winny i wymieszaj wszystko razem ściągając zarumienienie że spodu. Gotową sałatkę z Liège podziel na porcje i nałóż na talerze. Smacznego!
Jeśli spodobała Ci się sałatka z Liège sprawdź inne wpisy z sałatkami