Sałatka na pierwszy rzut oka może przypominać wiejską sałatkę grecką, lecz nią nie jest. Nie jest to także jak może sugerować nazwę sałatka wywodząca się od Szopów, którzy to są grupą kulturowo-etniczną zamieszkującą okolice Sofii, a zatem stolicy Bułgarii. Jej charakterystyczną cechą jest ser szopski o kwaskowo-słonym smaku obok którego ciężko przejść obojętnie.

Składniki: (3 porcje)

  • 2 pomidory
  • Czerwona Papryka
  • Czerwona Cebula
  • Ogórek
  • 200g Sera Szopskiego
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Umyj warzywa. Obierz ogórka. Pokrój go w cienkie plastry. Cebulę pokrój w pióra, a pomidory i paprykę w kostkę. Wymieszaj warzywa. Dopraw je solą i pieprzem do smaku. Skrop oliwą. Po wierzchu posyp kruszonym serem szopskim. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »