Samosa to jedno z moich ulubionych dań pochodzących z Indii. To rodzaj smażonych w głębokim tłuszczu pierożków o trójkątnym kształcie. Jest kilka wariantów ich nadzienia. Tym razem postanowiłem przygotować jeden z najpopularniejszych rodzajów. Samosy wypełnia się ziemniakami, groszkiem, orzechami i aromatycznymi przyprawami takimi jak kolendra, kurkuma czy kmin rzymski. Po usmażeniu podaje się je z przeróżnymi sosami, ja tym razem zdecydowałem się na jogurtowy z kurkumą i miętą oraz czosnkowo-chilli. Osobiście je uwielbiam i jestem przekonany, że jeśli je zrobicie to również Wam posmakują. Jeśli więc chcielibyście ich spróbować zapraszam w głąb wpisu po przepis.
Składniki: (na około 35 Samos)
Ciasto:
- 1kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 80g masła
- 300ml zimnej wody
Nadzienie:
- 2kg ziemniaków
- 200g zielonego groszku
- 150g orzechów ziemnych
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki curry
- łyżeczka garam masali
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- łyżeczka kurkumy
- szczypta chilli
- szczypta soli
- pół szklanki wody
Sos jogurtowy z kolendrą i miętą:
- 200ml gęstego jogurtu
- łyżka wody
- pęczek kolendry
- pęczek mięty
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry
- szczypta soli
Sos czosnkowy-chilli:
- 6 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki suszonych płatków chilli
- łyżka pasty pomidorowej
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta garam masali
- łyżka oleju
- łyżka skrobii ziemniaczanej
- pół szklanki wody
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 50ml wody do maczania palca by smarować nim brzegi ciasta przed sklejaniem
Przygotowanie samosa:
Przygotowanie ciasta do samosa:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, roztopione masło i wodę. Następnie wymieszaj całość i następnie wyrób ciasto tak by były gładkie i jednolite. Odstaw je na około pół godziny by odpoczęło.
Przygotowanie nadzienia do samosa:
Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości. Odstaw by ostygły. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Na suchej patelni przez kilkanaście sekund praż przyprawy i orzechy do momentu aż zaczną wydobywać aromat. Wówczas dodaj olej, wodę i ziemniaki oraz groszek. Następnie podgrzewaj całość przez 2-3 minuty mieszając całość. Po tym czasie pozostaw nadzienie do ostygnięcia.
Lepienie i smażenie samosa:
Gdy ciasto odpocznie podziel je na części o wadze około 80-90g z których uformuj kulki. Następnie każdy z kawałków rozwałkuj na kształt elipsy i przekrój go na pół. Złóż kawałek ciasta by stworzyć z niego stożek sklejając krawędzie podstawy z jednym z boków wcześniej smarując je wodą. Powstały stożek ułóż na dłoni wierzchołkiem do dołu. Nałóż nieco farszu (około łyżkę lub dwie mniejsze), a następnie sklej krawędzie również smarując je wodą. Gotowe samosa odstaw na bok, na ściereczkę. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta i farszu. W naczyniu gdzie smażysz na głębokim tłuszczu rozgrzej olej mniej więcej do 175 stopni Celsjusza. Gdy olej nabierze temperaturę wrzuć samosa i smaż je do momentu aż zaurmienią się z każdej strony. Wyjmij je i odsącz na ręczniku papierowym.
Przygotowanie sosów:
Sos jogurtowy z kolendrą i miętą:
Pęczek Kolendry i mięty posiekaj. Obierz czosnek. Następnie umieść zioła, czosnek, łyżkę wody, jogurt i przyprawy w jednym naczyniu. Zmiksuj całość na gładki, jogurtowy sos.
Sos czosnkowy-chilli:
Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Na patelni upraż suszone płatki chilli i przyprawy do momentu aż puszczą aromat. Gdy zaczniesz czuć ich zapach zdejmij je z patelni. Następnie rozgrzej na niej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekany czosnek. Smaż go do zeszklenia. Następnie dodaj uprażone płatki chilli, przyprawy i pastę pomidorową. Wymieszaj całość i podgrzewaj przez minutę. W międzyczasie wymieszaj skrobię z wodą. Powstałą mieszankę wlej do sosu i następnie podgrzewaj całość do momentu aż sos zacznie wrzeć i nieco zgęstnieje.
Tak przygotowane samosa jedz maczając je w sosach. Smacznego!