Samosa to jedno z moich ulubionych dań pochodzących z Indii. To rodzaj smażonych w głębokim tłuszczu pierożków o trójkątnym kształcie. Jest kilka wariantów ich nadzienia. Tym razem postanowiłem przygotować jeden z najpopularniejszych rodzajów. Samosy wypełnia się ziemniakami, groszkiem, orzechami i aromatycznymi przyprawami takimi jak kolendra, kurkuma czy kmin rzymski.  Po usmażeniu podaje się je z przeróżnymi sosami, ja tym razem zdecydowałem się na jogurtowy z kurkumą i miętą oraz czosnkowo-chilli. Osobiście je uwielbiam i jestem przekonany, że jeśli je zrobicie to również Wam posmakują. Jeśli więc chcielibyście ich spróbować zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 35 Samos)

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 80g masła
  • 300ml zimnej wody

Nadzienie:

  • 2kg ziemniaków
  • 200g zielonego groszku
  • 150g orzechów ziemnych
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżeczka garam masali
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta chilli
  • szczypta soli
  • pół szklanki wody

Sos jogurtowy z kolendrą i miętą:

  • 200ml gęstego jogurtu
  • łyżka wody
  • pęczek kolendry
  • pęczek mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta curry
  • szczypta soli

Sos czosnkowy-chilli:

  • 6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki suszonych płatków chilli
  • łyżka pasty pomidorowej
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta garam masali
  • łyżka oleju
  • łyżka skrobii ziemniaczanej
  • pół szklanki wody

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 50ml wody do maczania palca by smarować nim brzegi ciasta przed sklejaniem

Przygotowanie samosa:

Przygotowanie ciasta do samosa:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, roztopione masło i wodę. Następnie wymieszaj całość i następnie wyrób ciasto tak by były gładkie i jednolite. Odstaw je na około pół godziny by odpoczęło.

Przygotowanie nadzienia do samosa:

Ziemniaki umyj, a następnie ugotuj w mundurkach do miękkości. Odstaw by ostygły. Następnie obierz je i pokrój w kostkę. Na suchej patelni przez kilkanaście sekund praż przyprawy i orzechy do momentu aż zaczną wydobywać aromat. Wówczas dodaj olej, wodę i ziemniaki oraz groszek. Następnie podgrzewaj całość przez 2-3 minuty mieszając całość. Po tym czasie pozostaw nadzienie do ostygnięcia.

Lepienie i smażenie samosa:

Gdy ciasto odpocznie podziel je na części o wadze około 80-90g z których uformuj kulki. Następnie każdy z kawałków rozwałkuj na kształt elipsy i przekrój go na pół. Złóż kawałek ciasta by stworzyć z niego stożek sklejając krawędzie podstawy z jednym z boków wcześniej smarując je wodą. Powstały stożek ułóż na dłoni wierzchołkiem do dołu. Nałóż nieco farszu (około łyżkę lub dwie mniejsze), a następnie sklej krawędzie również smarując je wodą. Gotowe samosa odstaw na bok, na ściereczkę. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta i farszu. W naczyniu gdzie smażysz na głębokim tłuszczu rozgrzej olej mniej więcej do 175 stopni Celsjusza. Gdy olej nabierze temperaturę wrzuć samosa i smaż je do momentu aż zaurmienią się z każdej strony. Wyjmij je i odsącz na ręczniku papierowym.

Przygotowanie sosów:

Sos jogurtowy z kolendrą i miętą:

Pęczek Kolendry i mięty posiekaj. Obierz czosnek. Następnie umieść zioła, czosnek, łyżkę wody, jogurt i przyprawy w jednym naczyniu. Zmiksuj całość na gładki, jogurtowy sos.

Sos czosnkowy-chilli:

Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Na patelni upraż suszone płatki chilli i przyprawy do momentu aż puszczą aromat. Gdy zaczniesz czuć ich zapach zdejmij je z patelni. Następnie rozgrzej na niej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekany czosnek. Smaż go do zeszklenia. Następnie dodaj uprażone płatki chilli, przyprawy i pastę pomidorową. Wymieszaj całość i podgrzewaj przez minutę. W międzyczasie wymieszaj skrobię z wodą. Powstałą mieszankę wlej do sosu i następnie podgrzewaj całość do momentu aż sos zacznie wrzeć i nieco zgęstnieje.

Tak przygotowane samosa jedz maczając je w sosach. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na Samosa sprawdź inne wpisy z daniami kuchni indyjskiej.


By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »