Sataras to popularny na Bałkanach rodzaj warzywnego gulaszu, który przygotowuje się w letnim okresie, gdy łatwo o świeże warzywa. Niekiedy nazywa się go także Becar paprikasem, więc jeśli kiedyś spotkacie się z tą nazwą to będzie kryła ono to samo danie. Chociaż zawsze przygotowanie go polega na podsmażeniu i duszeniu warzyw to jednak może przybrać różne formy, bowiem można podać Sataras z ryżem, który pęcznieje w powstałym sosie, z jajkami ścinającymi się na wierzchu, a także z jajkami rozmieszanymi w sosie z warzywami tak podczas robienia jajecznicy. Jak widać na zdjęciach oraz w tytule tym razem zdecydowałem się na wersję z ryżem. W lecie jednak robię tę potrawę dość często i próbowałem już wszystkich wariantów, więc śmiało mogę polecić każdy z nich. Tak przygotowane danie można jeść solo, ale muszę też wspomnieć, że na Bałkanach często podaje się je w towarzystwie grillowanych i smażonych mięs, więc jeśli je lubicie to będzie to świetny dodatek. Sam sataras jest jednak warzywnym gulaszem.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 4 papryki w dowolnych kolorach
  • 4 duże pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 150g ryżu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sataras, przygotowanie:

Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz, a następnie pokrój je w kostkę i odstaw na bok. Umyj papryki, rozetnij je by wyciąć gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kostkę lub paski i również odłóż na później. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. W patelni rozgrzej oliwę lub olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Gdy osiągniesz ten efekt dodaj paprykę i smaż całość mieszając jeszcze przez około 2 minuty. Wówczas dodaj także pomidory i przyprawy do smaku. Podgrzewaj całość mieszając przez około minutę. Pomidory w tym czasie puszczą sok. Wówczas dodaj ryż, przykryj patelnię i duś całość do czasu aż ryż zmięknie. Zajmie to około 20-25 minut. W międzyczasie kilkukrotnie przemieszaj danie by nic nie przykleiło się do spodu patelni. Jeśli ryż wchłonie cały płyn, a nie będzie miękki wówczas dodaj nieco wody. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się sataras sprawdź także inne wpisy z chorwackimi przepisami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »