Schabowe bitki z opieńkami

W ostatnim czasie sporo grzybów na moim stole mimo, że ich nie zbieram . Dobrze jest mieć ludzi od rzeczy, których nie lubi się robić. Tak mam ze zbieraniem grzybów, które przyjeżdżają do mnie już zebrane w wiaderku. Ja w zamian coś z nich gotuję i częstuje zbieraczy. Współpraca wzorcowa!

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 600g schabu
  • 500g opieniek
  • 5-6 łyżek mąki
  • olej
  • duża cebula
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 1l bulionu

Schab pokrój na plastry. Delikatnie je rozbij. Oprósz solą i pieprzem i obtocz w mące. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju usmaż je z obu stron do zarumienienia. Zdejmij z patelni na talerz. Obierz cebulę i pokrój ją drobno i usmaż na tej samej patelni do osiągnięcia złotego koloru. W międzyczasie opłucz i oczyść opieńki. dodaj je do cebuli i zalej połową bulionu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś na wolnym ogniu przez około godzinę w razie potrzeby podlewając kolejną porcją bulionu. Po tym czasie w patelni ponownie umieść schab i wlej śmietankę kremówkę. Duś przez kolejne kilkanaście minut aż wszystko stanie się miękkie, a sos zredukuje się i zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »