Schiacciata con ricotta e spinaci, toskański chlebek z ricottą i szpinakiem

Dziś coś dla miłośników włoskich przysmaków. Schiacciata con ricotta e spinaci czyli rodzaj płaskiego, cienkiego drożdżowego chleba pochodzącego z Toskanii, w tym konkretnym wydaniu wypełnionym nadzieniem dla którego podstawą jest szpinak i ricotta. Schiacciata Świetnie smakuje zarówno na ciepło kilka minut po wyjęciu z piekarnika, ale także wystudzony, pokrojony na pojedyncze kostki. W takiej formie z pewnością dobrze sprawdzi się jako przystawka wyłożona na stole podczas rodzinnego czy towarzyskiego spotkania.

Składniki: (na 6-8porcji – blacha 20x30cm)

Na ciasto:

  • 400g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 220-240ml wody
  • łyżeczka soli
  • 30ml oliwy

Na nadzienie:

  • 600g świeżego szpinaku (lub 300g mrożonego)
  • 250g ricotty
  • jajko
  • 40g pecorino
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 100g mozzarelli

(w wersji wegetariańskiej oczywiście skorzystajcie z wege serów)

Dodatkowo:

  • oliwa do posmarowania blachy

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Pokruszone drożdże wymieszaj z wodą i wlej do mąki. Następnie dodaj także oliwę i zacznij wyrabiać ciasto. Kontynuuj aż całość uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Wówczas przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia:

Jeśli korzystasz z mrożonego szpinaku najpierw go rozmróź, a gdy ze świeżego to pomiń ten krok. Przesiekaj liście szpinaku. Dodaj do nich ricottę, jajko, pecorino i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Składanie schiacciaty i pieczenie:

Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą z nich i wyłóż na blachę posmarowaną oliwą. Na pierwszy płat ciasta włóż farsz, a następnie kawałki pokrojonej mozzarelli. Na wierzch wyłóż drugi płat rozwałkowanego ciasta. Palcami delikatnie dociśnij boki by spróbować skleić je ze sobą. Przykryj blachę ściereczką i odstaw na około pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza i po upływie pół godziny wstaw blachę ze schiacciatą do piekarnika. Piecz chlebek przez około 25 minut. Po tym czasie powinien zarumienić się i upiec także z góry. Po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i odstaw by lekko przestygł tak by łatwiej było go kroić. Smacznego!

Zapraszam Cię też po inne przepisy kuchni włoskiej! Jeśli chcesz je znaleźć kliknij w to zdanie.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »