Dziś coś dla miłośników włoskich przysmaków. Schiacciata con ricotta e spinaci czyli rodzaj płaskiego, cienkiego drożdżowego chleba pochodzącego z Toskanii, w tym konkretnym wydaniu wypełnionym nadzieniem dla którego podstawą jest szpinak i ricotta. Schiacciata Świetnie smakuje zarówno na ciepło kilka minut po wyjęciu z piekarnika, ale także wystudzony, pokrojony na pojedyncze kostki. W takiej formie z pewnością dobrze sprawdzi się jako przystawka wyłożona na stole podczas rodzinnego czy towarzyskiego spotkania.
Składniki: (na 6-8porcji – blacha 20x30cm)
Na ciasto:
- 400g mąki
- 20g świeżych drożdży
- 220-240ml wody
- łyżeczka soli
- 30ml oliwy
Na nadzienie:
- 600g świeżego szpinaku (lub 300g mrożonego)
- 250g ricotty
- jajko
- 40g pecorino
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 100g mozzarelli
(w wersji wegetariańskiej oczywiście skorzystajcie z wege serów)
Dodatkowo:
- oliwa do posmarowania blachy
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Pokruszone drożdże wymieszaj z wodą i wlej do mąki. Następnie dodaj także oliwę i zacznij wyrabiać ciasto. Kontynuuj aż całość uzyska gładką, jednolitą konsystencję. Wówczas przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Jeśli korzystasz z mrożonego szpinaku najpierw go rozmróź, a gdy ze świeżego to pomiń ten krok. Przesiekaj liście szpinaku. Dodaj do nich ricottę, jajko, pecorino i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Składanie schiacciaty i pieczenie:
Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj pierwszą z nich i wyłóż na blachę posmarowaną oliwą. Na pierwszy płat ciasta włóż farsz, a następnie kawałki pokrojonej mozzarelli. Na wierzch wyłóż drugi płat rozwałkowanego ciasta. Palcami delikatnie dociśnij boki by spróbować skleić je ze sobą. Przykryj blachę ściereczką i odstaw na około pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza i po upływie pół godziny wstaw blachę ze schiacciatą do piekarnika. Piecz chlebek przez około 25 minut. Po tym czasie powinien zarumienić się i upiec także z góry. Po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i odstaw by lekko przestygł tak by łatwiej było go kroić. Smacznego!
Zapraszam Cię też po inne przepisy kuchni włoskiej! Jeśli chcesz je znaleźć kliknij w to zdanie.
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!