Serabi to małe indonezyjskie placki przygotowywane z mąki ryżowej i mleka kokosowego. Niekiedy dodaje się także nieco wiórek kokosowych. Częstym dodatkiem do ciasta są też kawałki owoców lub naturalne barwniki dzięki czemu serabi przybierają inne kolory. Zazwyczaj jada się je na słodko z karmelowym sosem kinca na bazie mleka kokosowego i cukru. W indonezyjskim street foodzie występują także wersję z czekoladą czy też na słono gdy jada się je w towarzystwie smażonych warzyw czy mięsa.

Składniki: (na około 8-10 placków)
Serabi:
- 150g mąki ryżowej
- 10g drożdży lub pół łyżeczki suszonych
- 3 łyżeczki cukru
- 250ml mleka kokosowego
Sos kinca:
- 150ml mleka kokosowego
- 70g cukru
- szczypta soli
- opcjonalnie jackfruit lub inny owoc pokrojony w małe kawałki
- 50ml wody
- łyżeczka skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
- odrobina oleju
Przygotowanie serabi:
Przygotowanie sosu:
Cukier wsyp do rondla i zacznij podgrzewać go na minimalnym ogniu mieszając bez przerwy. Gdy się rozpuści dodaj mleko kokosowe i sól. Wymieszaj i podgrzewaj całość na wolnym ogniu. W międzyczasie wymieszaj wodę ze skrobią. Powstałą mieszankę wlej do rondla. Wymieszaj i kontynuuj podgrzewanie sosu do czasu aż sos zgęstnieje.
Przygotowanie i smażenie placków:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i dokładnie je wymieszaj tak by nie było w nich żadnych grudek. Następnie przykryj miskę i odstaw ją na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Gdy się rozgrzeje za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta tworząc okrągłe placki. Gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki zmniejsz moc palnika do minimum przykryj patelnie pokrywką. Serabi smaży się bowiem tylko z jednej strony, a z drugiej dojść dzięki zaparowaniu. Podgrzewaj je przez około minutę lub półtorej aż spód będzie złoto-brązowy, a wierzch przestanie być mokry. Wówczas zdejmij serabi z patelni. Powtarzaj do skończenia ciasta. Gotowe serabi podawaj z karmelowym sosem kinca. Smacznego!