Z okazji rozpoczęcia się sezonu na czerwoną porzeczkę postanowiłem przygotować z nią ciasto i naszła mnie ochota na sernik na zimno. Zakasałem, więc rękawy przygotowałem spód, krem mascarpone i mus z czerwonej porzeczki, który nadał ciastu kwaskowatości, która świetnie orzeźwia i sprawia, że idealnie nadaje się ono na letnie gorące dni.
Składniki: (na tortownicę o średnicy około 30cm)
Spód:
- 300g herbatników
- 150g masła
Krem mascarpone:
- 500g mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej)
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka żelatyny (lub agaru) rozpuszczona w odrobinie ciepłej wody
Mus z czerwonych porzeczek:
- 500g czerwonych porzeczek
- 50g cukru
- 2 łyżki żelatyny (lub agaru) rozpuszczona w ciepłej wodzie
Sernik na zimno przygotowanie:
Przygotowanie spodu:
Herbatniki pokrusz, a następnie dodaj do nich miękkie masło o temperaturze pokojowej zagnieć całość razem tak by rozmieszać oba składniki i dobrze je ze sobą połączyć. Gdy to się uda rozłóż spód na tortownicy i schowaj go do lodówki by całość zastygła.
Przygotowanie kremu:
Gdy spód zastygnie przygotuj krem mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na bitą śmietanę, a następnie dodaj do niej serek mascarpone i cukier. Kontynuuj miksowanie by połączyć ze sobą składniki. Na koniec dodaj rozmieszaną w odrobinie ciepłej wody żelatynę, wymieszaj całość i wyłóż równomiernie na zastygnięty spód. Ponownie umieść ciasto w lodówce, tym razem do zastygnięcia kremu mascarpone.
Przygotowanie musu porzeczkowego:
W międzyczasie porzeczki pozbaw gałązek, umyj je i umieść je w rondelku. Zasyp cukrem i wymieszaj, a następnie zacznij podgrzewać. Gdy owoce puszczą sok i zacznie on wrzeć zmniejsz moc palnika do minimalnej i gotuj całość przez około 5 minut. Następnie zmiksuj całość za pomocą blendera. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i rozmieszaj ją dokładnie. Pozostaw mus by wystygł. Gdy jego temperatura spadnie do pokojowej przelej go na zastygnięty krem mascarpone i ponownie odstaw ciasto do lodówki. Tym razem by zastygło już finalnie.