Sfougato to pochodzące z greckich wysp płaskie ciasto jajeczne z cukinią i serem feta. Zazwyczaj przygotowuje się je rano i jada się je na pierwsze lub drugie śniadanie. Przyprawione świeżymi, aromatycznymi ziołami z pewnością zasmakuje miłośnikom cukinii i jajecznych potraw.

Składniki: (na około 6 porcji)

  • 8 jajek
  • około 1,2kg cukinii
  • 20ml oliwy
  • 300g sera feta
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek pietruszki
  • duża szczypta oregano
  • sól
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie sfougato:

Cukinie zetrzyj na tarce i solidnie osól. Odstaw ją na około 10 minut. W międzyczasie obierz cebule i czosnek. Posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj ją do czasu aż lekko się zarumieni. Wówczas powinno minąć już 10 minut. Odciśnij i odlej płyn z cukinii. Startą cukinię dodaj na patelnię i smaż całość jeszcze przez 10-15 minut. Następnie zdejmij ją z ognia by nieco wystudzić.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozbij także jajka i ubij je widelcem. Posiekaj zioła i dodaj je wraz z przyprawami i pokruszoną fetą do masy jajecznej. Po ostudzeniu cukinii ją również dodaj do jajek. Wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około pół godziny aż całość się zetnie i nieco zarumieni. Gotowe sfougato chwilę ostudź by dało się je pokroić, a następnie podziel je na porcje i nałóż na talerze. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się sfougato sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni greckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »