Sfougato to pochodzące z greckich wysp płaskie ciasto jajeczne z cukinią i serem feta. Zazwyczaj przygotowuje się je rano i jada się je na pierwsze lub drugie śniadanie. Przyprawione świeżymi, aromatycznymi ziołami z pewnością zasmakuje miłośnikom cukinii i jajecznych potraw.
Składniki: (na około 6 porcji)
- 8 jajek
- około 1,2kg cukinii
- 20ml oliwy
- 300g sera feta
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- mały pęczek pietruszki
- duża szczypta oregano
- sól
- szczypta pieprzu
Przygotowanie sfougato:
Cukinie zetrzyj na tarce i solidnie osól. Odstaw ją na około 10 minut. W międzyczasie obierz cebule i czosnek. Posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj ją do czasu aż lekko się zarumieni. Wówczas powinno minąć już 10 minut. Odciśnij i odlej płyn z cukinii. Startą cukinię dodaj na patelnię i smaż całość jeszcze przez 10-15 minut. Następnie zdejmij ją z ognia by nieco wystudzić.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozbij także jajka i ubij je widelcem. Posiekaj zioła i dodaj je wraz z przyprawami i pokruszoną fetą do masy jajecznej. Po ostudzeniu cukinii ją również dodaj do jajek. Wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około pół godziny aż całość się zetnie i nieco zarumieni. Gotowe sfougato chwilę ostudź by dało się je pokroić, a następnie podziel je na porcje i nałóż na talerze. Smacznego!