Dziś zapraszam na shoyu ramen, a więc jeden z najpopularniejszych rodzajów tej tradycyjnej, japońskiej zupy. Jak wskazuje pierwszy człon nazwy, a więc shoyu doprawiana jest sosem sojowym, a konkretniej shoyu tare czyli płynną przyprawą na bazie sosu sojowego na którą przepis znajdziecie tutaj. Dodatek shoyu tare nadaje głównemu bulionowi ciemniejszą barwę oraz nieco słoności. Mój ulubiony ramen przygotowuje na trzech mięsnych składnikach: kościach wieprzowych, kurczaku oraz tłustej części wieprzowiny (karkówka lub boczek), którą po ugotowaniu jeszcze marynuje by finalnie pokroić ją i ułożyć na wierzchu wraz z innymi dodatkami. Jeśli podobnie jak ja na samą myśl robicie się głodni to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na shoyu ramen (4-5 porcji):

Na bulion (około 1,5l):

  • 1kg kości wieprzowych
  • korpus kurczaka
  • 500g wieprzowiny (karkówka lub boczek)
  • por
  • 2 główki czosnku
  • kilka grzybów shitake
  • korzeń imbiru wielkości mniej więcej 6-7cm
  • marchewka
  • cebula
  • 4l wody

Na shoyu tare:

  • 300ml sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100ml mirinu
  • opcjonalnie można zrobić także aromatyzowane shoyu tare dodając imbir lub czosnek.

Marynata do mięsa:

  • 1/3 przygotowanego shoyu tare z powyższych składników

Dodatki:

  • 300-400g makaronu ramen
  • marynowane jajka nigamato (sprawdź przepis po kliknięciu w nazwę)
  • pęczek szczypiorku
  • kiełki fasoli mung
  • opcjonalnie mała garść sezamu na miskę (najlepiej uprażonego)
  • opcjonalnie ząbek czosnku na miskę do starcia na wierzch
  • arkusz Nori
  • pędy bambusa
  • garść kukurydzy na miskę najlepiej uprażonej na suchej patelni

Przygotowanie shoyu ramen:

Przygotowanie bulionu:

Kości wieprzowe i korpus z kurczaka dokładnie umyj. Następnie włóż je do garnka i przykryj je wodą. Pozostaw na godzinę. W tym czasie opłukaj wszystkie warzywa, pora przecinając wzdłuż by dokładnie umyć go w środku, a marchewkę obierając. Gdy godzina minie odlej całą wodę z mięsa i przełóż je do drugiego, dużego czystego garnka. Umieść w nim także wieprzowinę oraz wszystkie warzywa. Zarówno cebuli jak i czosnku nie musisz obierać. Wystarczy, że przekroisz je na pół. Następnie postaw garnek na palniku i zacznij gotować wywar. Przez pierwsze 15-20 minut zbieraj i wylewaj pojawiające się na wierzchu szumowiny.

Gdy przestaną się pojawiać przykryj garnek pokrywką i gotuj całość na wolnym ogniu przez 3 godziny. Po godzinie zdejmij pokrywkę i wyjmij boczek lub łopatkę wieprzową i pozostaw ją do ostygnięcia. Dalszą instrukcję dotyczącą mięsa znajdziesz w nagłówku z marynowaniem. Gdy minie 3 godziny gotowania wywaru ustaw durszlak na dużym garnku i przelej przez niego wywar tak by w garnku znalazł się sam płyn.

Przygotowanie shoyu tare:

Mirin i cukier umieść w rondelku. Następnie postaw rondel na palniku ustawionym na średnią moc. Podgrzewaj całość mieszając do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj sos sojowy. Następnie podgrzewaj całość do momentu aż na wierzchu zaczną powstawać bąbelki. Wówczas zdejmij rondel z palnika i pozostaw shoyu tare aż wystygnie do temperatury pokojowej.

Marynowanie mięsa:

Gdy wieprzowina przestygnie umieść ją w misce lub pojemniku wraz z 1/3 przygotowanego shoyu tare. Dokładnie obtocz mięso w płynie, a później kilka razy polej je spływającym na dół shoyu tare. Następnie odstaw je do lodówki do czasu podawania ramenu. Co jakiś czas wyjmuj je jednak by obtoczyć je w marynacie. Tak przygotowane mięso możesz trzymać przez około 5 dni w lodówce. Jeśli nie zjesz całego wraz z ramenem może posłużyć jako składnik kanapki lub pokrojone w plastry razem z miską ryżu.

Wykończenie i podanie shoyu ramen:

By ugotować makaron ramen, do garnka wlej wodę. Następnie osól ją i zacznij gotować. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj go przez około półtorej-dwie minuty. Wówczas odcedź go na durszlaku i przelej zimną wodą. Do miseczek wlej najpierw shoyu tare, a następnie bulion ramen w stosunku 1:9. Nałóż porcję makaronu i za pomocą pałeczek wymieszaj całość góra-dół. Gdy to zrobisz możesz już przybrać swój ramen z wierzchu marynowaną wieprzowiną i innymi dodatkami układając je z wierzchu. Propozycje podałem w składnikach. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się shoyu ramen sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni japońskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »