Shoyu tare, tradycyjna japońska przyprawa w płynie

Shoyu tare to tradycyjna japońska przyprawa w płynie na bazie sosu sojowego. Wykorzystuje się ją do wzbogacania zup, sosów do makaronu czy też jako sos do polania japońskich sałatek. Innym zastosowaniem jest marynowanie nim mięsa, jajek nitamago, które znaleźć można w ramenie i innych zupach.

Składniki i przygotowanie shoyu tare: (na około 250ml)

  • 200ml sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 70ml mirinu
  • opcjonalnie można zrobić także aromatyzowane shoyu tare dodając imbir lub czosnek.

Mirin i cukier umieść w rondelku. Następnie postaw rondel na palniku ustawionym na średnią moc. Podgrzewaj całość mieszając do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj sos sojowy. Następnie podgrzewaj całość do momentu aż na wierzchu zaczną powstawać bąbelki. Wówczas zdejmij rondel z palnika i pozostaw shoyu tare aż wystygnie do temperatury pokojowej. Gdy ostygnie przelej płyn do słoiczka i przechowuj w lodówce do 3 miesięcy i wykorzystuj go do swoich ulubionych japońskich potraw.

Sprawdź także inne wpisy związane z kuchnią japońską.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »