Smażone kanie

Smażone kanie to jeden z moich ulubionych jesiennych przysmaków. Ich przygotowanie jest banalnie proste, bo wystarczy jedynie oczyścić kapelusze grzybów, a następnie je opanierować w jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej.

Składniki:

  • 8-10 kapeluszy kani
  • 3 jajka
  • około 100g bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Smażone kanie, przygotowanie:

Jajka rozbij do miseczki. Roztrzep je z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Na płaski talerz wsyp bułkę tartą. Oczyść kanie, najłatwiej zrobić to za pomocą szczoteczki lub małego nożyka. Czyste kapelusze zamocz z obu stron w jajku, a następnie w bułce tartej. Gotowe panierowane grzyby odkładaj na talerz. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz nabierze temperatury ułóż na nim panierowane kapelusze kani i smaż je z obu stron do zarumienienia. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się smażone kanie to sprawdź inne moje wpisy z przekąskami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »