Dziś gai pad med mamuang czyli prosty tajski przepis na kurczaka z orzechami nerkowca. To jak wspomniałem proste w przygotowaniu i zarazem szybko robiące się danie, bo całość przeznaczonego czasu na nie czasu to około pół godziny. Z drugiej strony, dla kubków smakowych będzie bardzo różnorodne w końcu znajdzie się w nim tak wiele różnych smaków jak: słone sosy: sojowy i ostrygowy, słodki cukier trzcinowy, kochane przeze mnie orzechy nerkowca, zeszklona cebulka czy pikantna pasta chilli. Jeśli podobnie jak ja lubicie za to orientalną kuchnię to zachęcam do przyrządzenia tego dania z poniższego przepisu.


Składniki: (około 3 porcje)
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 4 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- żółta papryka
- zielona papryka
- 300g piersi z kurczaka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- łyżka pasty chilli
- łyżka cukru trzcinowego
- 150g orzechów nerkowca
- olej
Dodatki:
- miska ryżu na osobę (na osobę potrzeba około 75g suchego ryżu)
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania warzyw. Odetnij szczypiorek i pokrój cebule dymki na małą kostkę. Szczypiorek wykorzystasz do finalnego posypania dania. Obierz czosnek i posiekaj go bardzo drobno. Umyj wszystkie papryki. Przekrój je na pół i usuń ogonki oraz gniazda nasienne. Gdy pokrojone warzywa będą czekać na swoją kolej zabierz się za przygotowanie mięsa. Pokrój filety w dość sporą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie obtocz w niej kawałki piersi z kurczaka. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzej olej dużo oleju, tak by obtoczonego kurczaka usmażyć w głębokim tłuszczu. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzuć obtoczone filety i smaż aż staną się złociste z każdej strony. Wówczas zdejmij je z patelni. W woku lub w drugiej patelni rozgrzej kolejne trzy łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Gdy staną się półprzezroczyste dodaj paprykę. Podsmażaj całość przez około minutę po czym dodaj sos sojowy i ostrygowy, pastę chilli oraz łyżkę cukru trzcinowego. Wymieszaj całość i wsyp orzechy nerkowca. Przemieszaj całość i po czym dodaj kurczaka i smaż przez około minutę. Wyłóż do miseczki i podawaj z miską ryżu. Smacznego!