Tajski Smażony kurczak z orzechami nerkowca w sosie sojowym, gai pad med mamuang

Dziś gai pad med mamuang czyli prosty tajski przepis na kurczaka z orzechami nerkowca. To jak wspomniałem proste w przygotowaniu i zarazem szybko robiące się danie, bo całość przeznaczonego czasu na nie czasu to około pół godziny. Z drugiej strony, dla kubków smakowych będzie bardzo różnorodne w końcu znajdzie się w nim tak wiele różnych smaków jak: słone sosy: sojowy i ostrygowy, słodki cukier trzcinowy, kochane przeze mnie orzechy nerkowca, zeszklona cebulka czy pikantna pasta chilli. Jeśli podobnie jak ja lubicie za to orientalną kuchnię to zachęcam do przyrządzenia tego dania z poniższego przepisu.

Składniki: (około 3 porcje)

  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 4 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • 300g piersi z kurczaka
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • łyżka pasty chilli
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 150g orzechów nerkowca
  • olej

Dodatki:

  • miska ryżu na osobę (na osobę potrzeba około 75g suchego ryżu)

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania warzyw. Odetnij szczypiorek i pokrój cebule dymki na małą kostkę. Szczypiorek wykorzystasz do finalnego posypania dania. Obierz czosnek i posiekaj go bardzo drobno. Umyj wszystkie papryki. Przekrój je na pół i usuń ogonki oraz gniazda nasienne. Gdy pokrojone warzywa będą czekać na swoją kolej zabierz się za przygotowanie mięsa. Pokrój filety w dość sporą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dokładnie obtocz w niej kawałki piersi z kurczaka. W międzyczasie w głębokiej patelni rozgrzej olej dużo oleju, tak by obtoczonego kurczaka usmażyć w głębokim tłuszczu. Gdy tłuszcz się rozgrzeje wrzuć obtoczone filety i smaż aż staną się złociste z każdej strony. Wówczas zdejmij je z patelni. W woku lub w drugiej patelni rozgrzej kolejne trzy łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Gdy staną się półprzezroczyste dodaj paprykę. Podsmażaj całość przez około minutę po czym dodaj sos sojowy i ostrygowy, pastę chilli oraz łyżkę cukru trzcinowego. Wymieszaj całość i wsyp orzechy nerkowca. Przemieszaj całość i po czym dodaj kurczaka i smaż przez około minutę. Wyłóż do miseczki i podawaj z miską ryżu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »