Sos grzybowy z puree ziemniaczanym

Sos grzybowy z puree ziemniaczanym czyli jakże prosta, a za każdym razem, każdej jesieni zachwycająca klasyka. Sos grzybowy to coś bez czego nie wyobrażam sobie tego okresu w roku i przyrządzam go od razu gdy wpadną mi w ręce pierwsze jesienne, leśne grzyby. Zresztą można go podać nie tylko z ziemniakami w postaci puree. Będzie on pysznym dodatkiem do przeróżnego rodzaju placków, kopytek czy polenty. Na cokolwiek się nie zdecydujecie jestem przekonany, że Wam posmakuje.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na sos grzybowy:

  • 500g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być suszone lub mrożone)
  • duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 600ml śmietanki kremówki
  • szczypta tymianku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Na puree ziemniaczane:

  • 1kg surowych ziemniaków
  • 50g masła
  • 80ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sos grzybowy z puree ziemniaczanym, przygotowanie:

Oczyść grzyby płucząc je w wodzie. Pozostaw do ocieknięcia. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebule. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią cebulę. Podsmaż ją do zarumienienia na średniej mocy palnika. Po tym czasie dodaj grzyby i duś je przez około 15-20 minut na małej mocy. W międzyczasie obierz ziemniaki. Pokrój je na mniejsze części i wstaw w osolonej wodzie do ugotowania. Do grzybów wlej śmietankę kremówkę i redukuj sos powoli na małej mocy palnika. Co jakiś czas mieszając tak by nic nie przywarło do patelni. Mniej więcej kwadrans przed końcem gotowania dodaj tymianek. Na koniec dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je z wody i wstaw je jeszcze na kilka sekund na gaz tak by wyparowały jej ostatnie drobinki. Następnie zdejmij je z gazu i za pomocą praski przeciśnij je dokładnie. W rondelku podgrzej mleko i masło tak by się rozpuściło. Nie dopuść jednak do wrzenia. Dodaj gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Gdy masło się rozpuści przelej zawartość rondelka do utłuczonych ziemniaków i dokładnie je wymieszaj. Puree ziemniaczane wyłóż na talerze i polej je aromatycznym sosem grzybowym. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się sos grzybowy z puree ziemniaczanym to zapraszam Cię też po inne przepisy kuchni polskiej. Znajdziesz je klikając w to zdanie

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »